Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra Russland til Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukraina er på vei til Europa - og landets nyinnsatte president Viktor Jusjtsjenko besøkte Strasbourg i går. I morgen taler han til EU-parlamentet i Brussel. Men for å komme fra Kiev til Brussel måtte han reise om Moskva. Der var han mandag.

Det besøket var nødvendig. Nesten halvparten av de ukrainske velgerne ga sin stemme til Jusjtsjenkos rival, den russiskvennlige Janukovitsj. Motsetningen mellom de to presidentkandidatene avspeiler en geografisk og kulturell realitet i Ukraina; mens den vestlige delen var en del av Habsburger-riket og seinere polsk og først ble innlemmet i Sovjetunionen i 1939, har de østlige delene sterke bånd til Russland. Hvis Jusjtsjenko skal bli en president for hele nasjonen, må han ha et godt forhold også til Russland.

Det kan bli lettere sagt enn gjort med Julia Tymosjenko som statsminister. Hun har en arrestordre hengende over seg i Russland, der hun er tiltalt for dokumentforfalskning og gassmugling. Og det er et dårlig signal når nabolandets statsminister bare unngår rettsforfølgelse under sitt seinere besøk til Russland fordi hun har diplomatisk immunitet.

Putin selv syntes å ta utnevnelsen med ro. Han påpekte bare at det var opp til ukrainerne selv å velge hvem som skal sitte i regjeringen. Til tross for at Ukraina ikke kan annet enn å være Russlands viktigste nabo og handelspartner, er det imidlertid vestover Jusjtsjenko ser. På lang sikt håper han på medlemskap i både NATO og EU.

I Brussel prøver man nå å dempe forventningene om et snarlig EU-medlemskap. Landet er stort og folkerikt - og fortsatt preget av en helt annen politisk og økonomisk kultur enn den man ønsker å stimulere i Europa. Et NATO-medlemskap er nok mer innen rekkevidde, men det vil kunne forverre forholdet til Russland ytterligere.

Med presidentvalget har Ukraina vist hvilken stormakt som befinner seg mellom Europa og Russland. En videre demokratisering og åpning av det ukrainske samfunnet i vestlig retning vil ha stor betydning også for den politiske debatten og utviklingen i Russland selv - slik Ukrainas orientering vil påvirke Europas politikk overfor så vel Ukraina som Russland. Jusjtsjenkos reise til Brussel via Moskva avspeiler en geopolitisk realitet for hele det europeiske kontinentet.