Fra «seier» til «suksess»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney var noen av dem som overbeviste president George W. Bush om at en relativt liten og mobil amerikansk ekspedisjonsstyrke kunne invadere, erobre og gjennomføre regimeskifte i Irak. Irakerne ville juble over sin nyvunne frihet, oljeproduksjonen ville ta seg opp og betale for gjenoppbyggingen, og de amerikanske styrkene ville være hjemme til kalkunmiddag på Thanksgiving som alltid feires den siste torsdagen i november.

Overbevist om at det var slik det var, holdt Bush tale hos den konservative hjernetrusten på American Enterprise Institute som hadde «dokumentert» dette scenariet. Der beskrev Bush hvordan et fritt og demokratisk Irak ville fungere som et fyrtårn i Midtøsten og lede massene ut av middelaldersk mørke og diktatur til amerikansk frihet og demokrati.

Natt til i går talte Bush til det amerikanske folket. Styrkene kommer ikke hjem til denne Thanksgiving heller, etter fire år med krig og snart fire tusen døde soldater. Ikke på flere tiår vil de gjøre det. Men nå er presidenten blitt «overbevist» av sine generaler i Irak om at han kan trappe ned de styrkene han har trappet opp siden januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer