Fra seks til 14 milliarder for nye Gardermoen

Prisen for utvidelse av Oslo Lufthavn Gardermoen har økt fra seks til 14 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv (DN).

FLERE MILLIARDER: Utbyggingen av ny terminal på Oslo Lufthavn Gardermoen vil koste åtte milliarder kroner mer enn opprinnelig beregnet..
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FLERE MILLIARDER: Utbyggingen av ny terminal på Oslo Lufthavn Gardermoen vil koste åtte milliarder kroner mer enn opprinnelig beregnet.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapasiteten på flyplassen i Oslo er sprengt. I fjor reiste mer enn 23 millioner passasjerer via Oslo lufthavn Gardermoen. Utbyggingen skal sikre en kapasitet på 28 millioner passasjerer når alt står ferdig våren 2017.

- Ikke sprekk Da byggingen ble planlagt i 2008, var kostnadene beregnet til seks milliarder kroner. I fjor sommer ble det klart at det siste anslaget på 12 milliarder kroner ikke holdt, noe som ga en oppjustering på en drøy milliard kroner. Det var heller ikke nok, på langt nær.

Flyplassjef Ingar Nicolai Nilsen sier til Dagens Næringsliv at dagens beregninger viser at regningen blir på litt over 14 milliarder kroner.

- Jeg vil ikke kalle det en sprekk. Tidligere har vi operert med prognoser. Det er først nå vi har full oversikt, sier Nilsen til avisa.

Liten konkurranse Årsaken til den betydelige kostnadsveksten skal blant annet være at det var liten eller ingen konkurranse på anbudene. I vinter dukket uforutsett grunnvann opp som et problem, noe som kostet mye. Det som likevel skal ha drevet kostnadene mest har vært improviserte løsninger ved å drive flyplass og byggeplass på samme tid.

De ekstra kostnadene skal dekkes inn med økt salg av avgiftsfri alkohol, tobakk og parfyme, skriver DN.

Det kommersielle arealet på Gardermoen blir doblet fra 8.000 til 16.000 kvadratmeter etter utbyggingen.

MER SALG: Mer salg av avgiftsfrie varer på Gardermoen skal bidra til å dekke opp den økte milliardregninga for bygging av ny terminal.    

Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
MER SALG: Mer salg av avgiftsfrie varer på Gardermoen skal bidra til å dekke opp den økte milliardregninga for bygging av ny terminal. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer