Fra seminar til handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Frankrikes president Nicolas Sarkozy mislyktes lørdag i å overtale ni EU-land i øst om å akseptere store kutt i klimautslippene. EU-kommisjonen har foreslått å kutte CO{-2}-utslippene med 20 prosent innen 2020, men de østlige medlemslandene er sterkt avhengig av kullkraft og mener planen er urettferdig. Den ambisiøse EU-planen vil legge en demper på landenes økonomiske vekst og føre til høyere energipriser, argumenterer særlig Polen, som også er vertsland for FNs klimaforhandlinger denne uka. Sarkozys mislykkete møte lover ikke godt for framdriften av unionens planlagte CO{-2}-kutt og kan få innvirkning på FN-møtet i Poznan.

Håpet ligger i at det ikke er nedlagt noe veto fra EUs østlige medlemsland mot utslippskutt. Mye tyder på at det kan gå mot et kompromiss hvor øststatene får mer tid til å oppfylle CO{-2}-kuttene. Vi håper EU kommer til enighet på toppmøtet i Brussel 11. og 12. desember slik at spørsmålene ikke overlates til Tsjekkia som overtar formannskapet i EU i januar neste år. Tsjekkia er et av landene som har vist stor motstand mot EUs klima- og energipakke, og vil ikke være en like god pådriver som Nicolas Sarkozy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer