Fra singelliv til samliv

SV er umodent overspent og Ap historisk arrogant halvannet år før stortingsvalget. Slik opptrer partier som alltid har levd et politisk singelliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET HADDE VÆRT

godt for norsk politikk om Ap og SV var i stand til å utvikle et alternativ til dagens sentrum-høyre-regjering. Det ville klargjøre politikken og stille velgerne overfor tydeligere alternativer. SV og Ap burde ha maktet det. Men jeg begynner å tvile på om de klarer oppgaven. For de siste ukene har partiene brukt gjentatte anledninger til å dumme seg ut overfor velgerne. Det blir det verken oppslutning eller regjeringssamarbeid av.

SELVSAGT

er det ikke slik at vi skal eller kan se bort fra politiske motsetninger mellom de to partiene på venstresida. Men de fleste av problemområdene som sikkerhetspolitikk, EU og miljø er jo motsetninger som også går tvers gjennom Arbeiderpartiet. SV har dessuten selv skapt sterke reaksjoner i Ap med sin skjerpede og nymoralistiske linje i debatten om ultralyd og kvinners rett til å få kunnskap om fosteret. Heller ikke det er utelukkende en debatt mellom partiene, men også internt i SV kommer mange av de samme reaksjonene som kvinner i Ap har gitt uttrykk for.

Når partiene kan håndtere dette internt, burde det være mulig å få til politiske avtaler mellom to partier som gjør et tettere samarbeid realistisk. Dette er ikke større motsetninger enn KrF og Høyre er i stand til å håndtere innad i regjeringen Bondevik. Det er dessuten ingen grunn til å tro at velgerne ikke tåler normal politisk debatt også mellom samarbeidspartnere. Det de ikke tåler er tåpeligheter.

KRISTIN HALVORSEN

og Jens Stoltenberg har et utmerket personlig forhold. Vi kan være helt sikre på at de titt og ofte snakker sammen bak ei lukket dør for å utveksle synspunkter og diskutere strategier. Likevel lar de seg rive med av sine egne partifellers mistenksomhet og vanetekning. Når framtredende SV-ere bruker partiets landsstyremøte til å holde innlegg om at Ap planlegger å lure SV, burde partileder Kristin Halvorsen be folk slutte med tullprat. Når Olav Akselsen - riktignok i en overlegen tone, angriper SVs industripolitikk, svarer Halvorsen med å trekke fram boka «Dirty Politics» og sammenlikner Ap's metoder mot SV med drittkastingen amerikansk valgkamp er preget av. Det gjør hun samme uka som republikanerne forsøker å plante sexrykter om John Kerry. Det kan knapt sies å være en spesielt treffsikker eller relevant sammenlikning fra SV-lederens side. Og det tyder på umodenhet og usikkerhet om sin egen politikk. Det er vel knapt noe parti som gjennom hele sin historie har brukt sterkere ord om andre partier enn nettopp SV. Men selv tåler de åpenbart lite.

OGSÅ JENS STOLTENBERG

gjør sitt for å holde liv i debatten - ikke den om politikk men den om hvem som er verst av de to mulige samarbeidspartiene til å karakterisere hverandre. Det er ikke stor politisk ingeniørkunst Stoltenberg viser når han forteller at han driver telling av fornærmelsene fra SV:

- Hvis vi summerer hvem som er kommet med flest uttalelser om hverandres politikk av SV og Ap, tror jeg SV går av med seieren, sa han til NTB for noen dager siden. Særlig imponerende er heller ikke det.

DET TAR TID

å endre holdninger til samarbeid og ansvarlighet både i SV og Ap. Men de to partilederne burde gå foran. SV framstår så overtente i sine forsøk på å lokke fram løfter fra Ap om å samarbeide at det gir inntrykk av en frykt for å bli ignorert og lurt av storebror. Mindreverdighetskompleks kan det også kalles.

Isteden burde partiet ha is i magen og ventet på at Ap selv innser at de er avhengig av å avslutte alenegang for igjen å bli et maktparti.

Jens Stoltenbergs fremste oppgave er selvsagt å sørge for at oppslutningen om Ap blir så stor som mulig ved valget i 2005. Men oppgaven er også å legge grunnlaget for at partiet igjen skal få makt. Det kan bare skje gjennom et forpliktende samarbeid med andre. Men da må Stoltenberg sørge for at partiet ikke framstår med en arroganse og manglende forståelse for andres standpunkt som hører fortida til.

FOR MENS

Bondeviks regjering styrer landet på et spinkelt grunnlag i Stortinget, kunne SV og Ap legge grunnlaget for en allianse som kan skape to reelle regjeringsalternativer i 2005. Det gjør man ved å diskutere politikk - ikke ved å bli fornærmet og dikte opp konspirasjonsteorier om hverandre.