Fra sist til først

Egypts president Hosni Mubarak gikk sist opp den røde løperen, men i sin egen avis ble han manipulert foran Obama og Netanyahu.

ORIGINALEN: Hosni Mubarak (venstre) går bakerst, ved siden av (fra venstre) Benjamin Netanyahu, Barack Obama, Mahmoud Abbas og kong Abdullah. Foto: AP
ORIGINALEN: Hosni Mubarak (venstre) går bakerst, ved siden av (fra venstre) Benjamin Netanyahu, Barack Obama, Mahmoud Abbas og kong Abdullah. Foto: APVis mer
MANIPULERT: Her befinner Hosni Mubarak seg først, til og med Barack Obama må finne seg i å komme i andre rekke. Bildet er fra den statseide avisa Al Ahram. Foto: waelk.net
MANIPULERT: Her befinner Hosni Mubarak seg først, til og med Barack Obama må finne seg i å komme i andre rekke. Bildet er fra den statseide avisa Al Ahram. Foto: waelk.netVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  For to uker siden ble fredssamtalene mellom Israel og palestinerne sparket i gang, igjen. I den anledning ble det tatt flere bilder i Det hvite hus, der Barack Obama ledet Israels statsminister Benjamin Netanyahu, palestinernes president Mahmoud Abbas, Jordans kong Abdullah og president i Egypt Hosni Mubarak ned en rød løper.

Denne uka dukket fotografiet av de fem opp igjen i den egyptiske avisa Al Ahram, men med en viktig forandring.

Bildet den statseide avisa trykket viste at Egypts president Mubarak ledet femkløveret som skal sørge for fred i Midtøsten opp den røde løperen, ikke vert i Det hvite hus, Barack Obama.

Avslørt av blogger Den egyptiske bloggeren Wael Khalil var raskt ute og avslørte avisas bildejuks, men til tross for å ha blitt avslørt, beholdt avisa bildet på nettutgaven sin i ytterligere to dager. Først i går kveld fjernet avisa det manipulerte bildet.

Mubarak har sittet som president i Egypt siden tidligere persident Sadat ble myrdet i 1981. Det er parlamentsvalg i Egypt i november, men som vanlig er det anklager som valgfusk.

Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået, boikotter valget i november, det samme gjør opposisjonspartiet Ghad. Mubaraks presidentperiode går ut neste år, det er fortsatt usikkert om han vil stille til et nytt valg.

Ikke uvanlig Al Ahram er ikke de første til å manipulere bilder. Josef Stalin fjernet rivalen Lev Trotskij fra en rekke bilder, mens Leonid Brezjnev fikk fjernet noen vinflasker fra et bilde med sin tyske kollega Willy Brandt i 1971. Kineserne mainupulerte også bilder etter at Mao gikk bort i 1976, «firerbanden» ble fjernet fra bilder og arrestert etter Maos død.

FAKSIMILE: Bildet på trykk i avisa. Foto: waelk.net
FAKSIMILE: Bildet på trykk i avisa. Foto: waelk.net Vis mer

I 1994 dummet magasinet Time seg ut da de trykket et bilde av O. J. Simpson på forsida. Den tidligere fotballstjerna var tiltalt for å ha drept sin fraseparerte kone og hennes kjæreste. Problemet til Time var at Newsweek trykket nøyaktig det samme bilde på forsida den uka, bare at de ikke hadde gjort huden til Simpson svært mye mørkere.

Under presidentvalgkampen mellom John Kerry og George W. Bush i 2004 ble Kerry rammet av en skandale der han skal ha sittet ved siden av Jane Fonda under en antikrig-demonstrasjon tilbake i 1971. Problemet var at bildet var manipulert, for sikkerhets skyld var bildet av Fonda fra 1972.

- Nyter øyeblikket I sommer kom den hittil siste store bildeskandalen i internasjonal presse da Reuters tok vekk en aktivists kniv på et bilde fra båten «Mavi Marmara» som skulle til Gaza i mai for å bryte den israelsk-egyptiske blokaden. Reuters ble også anklaget for å ha beskåret bildet slik at en israelsk soldats blodige hånd var tatt bort.

I Egypt har bloggeren Wael Khalil gjort ukas store skup etter å ha avslørt hvordan Mubarak gikk fra sist til først på bildene far Washington DC.

- Nyter mitt øyeblikk som kjent blogger, skrev han på sin Twitter-konto i går.

Videre retwitret han følgende melding fra en annen egyptisk blogger:

BILDEJUKS: Reuters kuttet vekk aktivistens kniv og den blodige hånda til den israelske soldaten. Foto: Reuters / Scanpix
BILDEJUKS: Reuters kuttet vekk aktivistens kniv og den blodige hånda til den israelske soldaten. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

- Hvis vi bare kunne redigere Mubarak ut av livene våre like enkelt.

SIMPSON: OJ Simpson ble gjort mørk og skummel på Times forside.
SIMPSON: OJ Simpson ble gjort mørk og skummel på Times forside. Vis mer