BURSDAG: På søndag fyller kronprinsesse Mette-Marit 45 år. Kongehusekspert Caroline Vagle mener kronprinsessen er engasjert, men samtidig et menneske oppi det hele. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BURSDAG: På søndag fyller kronprinsesse Mette-Marit 45 år. Kongehusekspert Caroline Vagle mener kronprinsessen er engasjert, men samtidig et menneske oppi det hele. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 45 år i helga

Fra sjenert til engasjert: - En vanvittig reise

I dag fyller kronprinsesse Mette-Marit 45 år. Slik er hennes forvandling.

Søndag 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 45 år. Den skal feires privat, opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til NTB.

- Hun har selv fortalt at bursdager i huset markeres med gaver og kake på sengen, og at gavene hun får av ektemannen ofte er av det praktiske slaget, som for eksempel sykkel og telt, sier kongehusekspert Caroline Vagle fra Se og Hør.

Omtalt fortid

Kronprinsesse Mette-Marit har blomstret siden hun inntok sin rolle i kongehuset for nesten 20 år siden.

Dagen det ble kjent at sjenerte Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand var kronprins Haakons nye flamme, er en dag mange husker.

Mette-Marit har aldri vært omtalt i norske medier så mye som i 2001. Et følelsesladd og folkelig-kongelig bryllup fant sted i Oslo Domkirke 25. august.

FORLOVELSE: Kronprins Haakon forlover seg med Mette-Marit Tjessem Høiby. Her holder paret pressekonferranse. Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet
FORLOVELSE: Kronprins Haakon forlover seg med Mette-Marit Tjessem Høiby. Her holder paret pressekonferranse. Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Dager før bryllupet fortalte kronprinsessen offentlig om sin mye omtalte fortid som hun selv har beskrevet som «utsvevende».

Etter hennes offentlige uttalelser om ungdomsopprøret var dommen i en rekke av landets aviser, deriblant Dagbladet, Dagsavisen og Vårt Land, at hun måtte tilgis og at det sto respekt av hennes oppgjør med fortiden.

Følelsesmenneske av rang

Mette-Marit har hatt litt av en reise i løpet av sine år i kongehuset.

- Hun har gått fra å være en usikker jente, som naturlig nok var ukomfortabel med kongelig etikette og all oppmerksomheten hun fikk, til i dag ha blitt sikker på seg selv og sikker i sin rolle, sier Vagle.

Hun mener Mette-Marit er et følelsesmenneske av rang, og forklarer at det er åpenbart når kronprinsessen er ute og representerer kongehuset. Da legger hun ikke skjul på sine følelser.

Vagle forteller om en kronprinsesse med et oppriktig engasjement og et bankende hjerte for dem som føler seg utenfor i samfunnet.

Kongehuseksperten påpeker Mette-Marits aktive engasjement i Kirkens Bymisjon og Røde Kors, der hun har bredt sine vinger rundt mange av dem hun har møtt der. Gjennom kronprinsparets fond har hun også engasjert seg sterkt for at ungdom som faller utenfor skal få en ny sjanse, forteller Vagle.

Stort engasjement

Kronprinsessen har et bredt nasjonalt og internasjonalt engasjement. Litteratur, entreprenørskap, miljø og bærekraft, psykisk helse og globale helse- og utviklingsspørsmål er noen av temaene hun engasjerer seg spesielt i.

Mest kjent er kanskje hennes rolle i hiv/aids-tematikken. I 2006 ble hun utnevnt til UNAIDS Special Representative. I denne rollen har hun flere ganger ledet norske delegasjoner til den internasjonale aidskonferansen, i tillegg til å ha foretatt feltreiser til blant annet Nicaragua og Ukraina.

LITTERATURTOGET: Kronprinsesse Mette-Marit avslutter Litteraturtoget 2018 i Stavanger kulturhus og bibliotek. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
LITTERATURTOGET: Kronprinsesse Mette-Marit avslutter Litteraturtoget 2018 i Stavanger kulturhus og bibliotek. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

26. april 2017 inntok kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet.

Noe mange kanskje husker er Mette-Marits reise til New Delhi i India i 2012, som vakte stor oppsikt. Hun dro for å passe på de nyfødte tvillingene til et homofilt vennepar. Paret fikk tvillingene via surrogatmor, men fikk problemer med visumet og kom ikke fram til sykehuset i tide.

KONFERANSE: Kronprinsesse Mette-Marit er ambassadør for UNAIDS (FNs organ til bekjempelse av hiv og aids). Her sammen med Phumzile Miambo-Ngcuka. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
KONFERANSE: Kronprinsesse Mette-Marit er ambassadør for UNAIDS (FNs organ til bekjempelse av hiv og aids). Her sammen med Phumzile Miambo-Ngcuka. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer

Mette-Marit dro derfor til sykehuset og passet på barna i to dager, før hun fraktet dem til et ukjent sted i New Delhi. Hun fikk refs for å ha blandet seg inn i saken, men også støtte for engasjementet.

- Det viser bare at hun er et menneske oppi det hele. Hun reiste og har i etterkant sagt at hun ville gjort det igjen, sier Vagle.

- Utydelig rolle

Ifølge en nylig undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet kom det fram at kong Harald (81) er folkets favoritt - også når det gjelder hvem som gjør en best jobb.

Av 1000 intervjuede i Dagbladets sommerundersøkelse holder 43 prosent en knapp på kong Harald. Færrest, bare tre prosent, synes kronprinsesse Mette-Marit er den som gjør en best jobb.

SEX OG SAMFUNN: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte helsestasjonen «Sex og samfunn» i Oslo. Hun ønsket å lære mer om ungdom i dag, og deres seksuelle utfordringer. Video: Nicolai Delebekk og Endre Vellene / DagbladetVis mer Vis mer

- Med tanke på hvor lenge Mette-Marit har hatt jobben som kronprinsesse, tyder hennes fortsatt såpass lave oppslutning på at hun er litt utydelig i rollen sin, sa PR-rådgiver Beate Nossum til Dagbladet da undersøkelsen kom ut.

Nossum var politisk redaktør i avisa Fædrelandsvennen i Mette-Marits hjemby Kristiansand, i den første tida hennes som del av kongefamilien.

Slottets assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen, opplyste da om at de aldri kommenterer meningsmålinger.