Fra skanse til skanse

Helsedirektør Anne Alvik gir media skylda for å ha surret det til for Helsetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I et intervju i Aftenposten søndag innrømmet helsedirektør Anne Alvik at saksbehandlingen i dødshjelpsaken i Bærum ikke har vært så god som hun tidligere har bedyret. Hun har sagt at den var skriftlig og dokumenterbar, og i samsvar med god saksbehandlertradisjon i forvaltningen. Men i intervjuet måtte hun innrømme at det ikke var tilfellet. Hun erkjente f.eks. at avdelingsdirektør Jørgen Holmboe ikke nedtegnet hva som skjedde da han etter sigende tok kontakt med en sakkyndig om medisineringen og doseringen av pasienten som døde. Notatet om dette ble laget i etterkant. Spørsmålet er: Kom dette notatet etter at Alvik offentlig hadde sagt at alt var skriftlig? Hun erkjente også at direktør Holmboe har arbeidet ved Bærum sykehus, noe som er benektet tidligere.
  • Men da Alvik i går ba seg fritatt for videre behandling av saken, begrunnet hun det med at det er mediene som har surret det til for Helsetilsynet. Mediedekningen har svekket tilliten til Helsetilsynet, og det finner hun alvorlig. Det er vi enig i. Men vi er sterkt uenig i at det er mediene som har skapt denne situasjonen. Helsetilsynet er blitt drevet fra skanse til skanse, og det skyldes at saksbehandlingen ikke har vært god og informasjonen mangelfull. Det er fortsatt høyst uklart både hvem som først var sakkyndig for tilsynet, hva slags konklusjon vedkommende kom med og om uttalelsen er dokumenterbar. En slik saksbehandling er ikke betryggende når det er snakk om en anklage om aktiv dødshjelp.
  • Helsedirektøren begrunner også sin beslutning med at avisene har bidratt til at andre saker ikke har fått tilstrekkelig oppmerksomhet. Men det er sjelden Helsetilsynet blir gjenstand for avisenes oppmerksomhet, og omfanget denne gangen skyldes både sakens alvor og Helsetilsynets behandling. Det er derfor ikke tilstrekkelig at helsedirektøren ber seg fritatt. Helseminister Tore Tønne bør få den på sitt bord i full bredde. Hans forgjenger gjorde lite med den. Nå må det gransking til, og det bør gjøres så grundig som Tønne tidligere har gransket Mongstad og Gardermobanen.