Fra soloppgang til solnedgang på NRK

NRK-TV satser for fullt med Norgeshistoriens lengste tv-sending nyttårsaften. Petter Nome og Lisbeth Skei leder sendingen som er et samarbeid med 53 land rundt om i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under mottoet «En verden, en dag og millioner av muligheter», skal NRK ta med seerne på en reise jorden rundt for å dele klodens skjønnhet. Glede og optimisme er stikkordene som vektlegges. Den norske sendingen varer i 25 1/2 time. Det hele skal være en blanding av underholdning, nyheter og refleksjoner over århundret som er gått og framtiden som møter menneskeheten. Også spenningen rundt de mange dommedagsprofetiene skal følges, blant annet fra Betlehem der mange mennesker venter på at Jesus skal komme tilbake til jorden.

Sendingen blir spekket med artister, både nasjonale og internasjonale og dekninger fra de største nyttårsfeiringene rundt om på kloden.

Kjempeshow

Over to milliarder mennesker kan ta inn de internasjonale sendingene i 70 land. Det er ventet at så mange som 750 millioner verdensborgere vil følge sendingene. Norge skal vise seg fram i overkant av 15 minutter i de internasjonale sendingene. Fra Norge blir det direktesendinger fra Nordkapp og Osebergplattformen i Nordsjøen. I tillegg vil bilder fra Rådhusplassen i Oslo sendes utover verden like før midnatt. Vår hovedstad skal ikke bare markere nyttår, men også Oslos 1000-års jubileum.

Musikk og dans

Blant artister som dukker opp på fjernsynssendingen i Norge er finner man navn som Elton John fra Las Vegas, Jean Micheal Jarre fra pyramidene i Egypt, dame Kiri te Kanawa fra New Zealand. Berliner-filharmonikerne spiller i Berlin, mens den islandske artisten Björk synger fra sin hovedstad Reykjavik. NRK viser også feiringen fra Sydney, Kina, Paris, New York, Los Angeles, Stockholm, København, Las Vegas og Greenwich.

I London skal dronning Elizabeth II åpne den mye omtalte og storslåtte Millennium-domen, mens det fra USA kommer et helt opptog med stjerner som Ray Charles, The Gipsy Kings, Bee Gees, Barry Manilow, The Eagles og Neil Diamond.

- Sendingen blir å sammenligne med Live Aid på 80-tallet, sier Petter Nome, en av de to norske programlederne på NRK.

På NRK-TV skal norske artister som Solveig Kringlebotn, Noora Noor, Sondre Bratland, Anita Skorgan, Erik Bye, Silje Negaard, Lars Lillo-Stenberg, Åge Aleksandersen og Arve Tellefsen spille. I tillegg arbeides det med å få andre navn på blokka. Kong Harald og dronning Sonja kommer til å dukke opp på skjermen flere ganger i løpet av kvelden. Det samme gjør gjester som Jon Bing, biskop Gunnar Stålsett, Åge Korsvold, Kjell Magne Bondevik og Anne Enger Lahnstein.

Den norske sendingen blir kun avbrutt av Barne-TV, Dagsrevyen og Kongens tale klokka 19.30. NRKs nyhetsredaksjon er forøvrig i beredskap dersom noe ekstraordinært skulle skje, for eksempel at de fryktede dataproblemene skal skape alvorlige problemer i forskjellige land.

Over to års planlegging ligger bak den internasjonale sendingen og kostnadene er beregnet til å bli omtrent 470 millioner kroner. 6000 medarbeidere vil være i sving for at tv-signalene sendes kloden rundt via satelitter og bakkestasjoner. I Norge er forholdene noe mindre. Tilsammen 300 NRK-ansatte skal være i sving under nyttårsendingen, som skal samsende med TV3, TV 2 og TV Norge, P4 og NRKs tre radiokanaler 23.50 den 31. desember.

Feiringen starter på de små strendene til de små øyene Kiribati og Tonga i Stillehavet. De første solstrålene skal videreformidles til 56 fjernsynsstasjoner. 25 nyttårsfeiringer senere avsluttes sendingene på øya Samoa når rakettene går til værs.

NYTTÅRSTRIO: Kapellmester Ingerid Bjørnov, programlederne Lisbeth Skei og Petter Nome er klar for tv-maraton.