Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra søndag morgen kan 26 000 være ute i streik

Riksmekler: - Ser bort fra at vi er i mål til tidsfristen.

 - DRAMATISK NEGATIVE KONSEKVENSER:  Aibels konsernsjef Jan Skogseth varsler at en streik er det siste industrien trenger nå på toppen av andre problemer. Her undertegner han kontrakt med Statoil for et år siden om bygging for åtte milliarder kroner på Johan Sverdrup. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix.
- DRAMATISK NEGATIVE KONSEKVENSER: Aibels konsernsjef Jan Skogseth varsler at en streik er det siste industrien trenger nå på toppen av andre problemer. Her undertegner han kontrakt med Statoil for et år siden om bygging for åtte milliarder kroner på Johan Sverdrup. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld gjenstår det fortsatt å finne en løsning på flere tunge spørsmål fra Norsk Industri og Fellesforbundet,  som i utgangspunktet har frist til midnatt natt til søndag.

Dersom meklingen ikke ender i enighet, vil 26 000 LO-medlemmer gå ut i streik søndag klokka 06.

— Vi prøver oss ikke på noe rekordforsøk her, men vi kommer ikke til å bli enige før fristen har gått ut. Når man kommer til kjernen i en uenighet, hvor interessene er så forskjellige, går det sakte. Det er ingen «quick fix», for begge parter skal leve videre med resultatet, sier Dalseide til NTB lørdag kveld.

800 bedrifter
Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med.

- Klubbene våre må mobilisere og forberede seg i tilfelle streik, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

- De må finne lokaler for mønstringsmøter, finne fram streikevester og materiell de har tilgjengelig og finne ut hvordan man skal kunne organisere streiken praktisk.

Aibel advarer
Administrerende direktør Jan Skogseth i oljeleverandørbedriften Aibel vil for enhver pris unngå et streikescenario.

- Tidspunktet er det verst tenkelige, sier han til Dagens Næringsliv.

Hos Aibel blir 600 ansatte tatt ut i en eventuell streik.

 REKKER IKKE FRISTEN TIL MIDNATT NATT TIL SØNDAG: 
Riksmekler Nils Dalseide mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h). Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
REKKER IKKE FRISTEN TIL MIDNATT NATT TIL SØNDAG: Riksmekler Nils Dalseide mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h). Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer

- Konsekvensene av en streik nå er dramatisk negative. Industrien sliter nok allerede, og vi trenger ikke det i tillegg, slår Skogseth fast.

Fellesforbundets oversikt viser at flest vil bli tatt ut i de oljedominerte vestlandsfylkene Hordaland (4 035 ansatte) og Rogaland (3 505 ansatte) ved en eventuell streik.

- Streikevilje
Overenskomsten i det såkalte frontfaget er spesielt viktig, fordi den danner et viktig grunnlag for øvrige meklinger utover våren.

Men partene har kommet med friske krav. Arbeidsgiverne har pekt på oljenedtur, svak økonomisk vekst og økende ledighet som argumenter for et svært moderat oppgjør.

Arbeidstakerne er for sin del opptatt av at kjøpekraften opprettholdes og at ordninger rundt reisebestemmelser, som borteboertillegg, ikke endres i deres disfavør. Streik kan derfor ikke utelukkes.

- En streik vil ramme arbeidsgiverne, noe vi mener er riktig. Den kan også ramme publikum på sikt, men i utgangspunktet skal den ramme arbeidsgiverne, sier Grønli.

- Streikeviljen er til stede, absolutt. Vi har fått signaler om at folk er forberedt både på løsning og konflikt.

LO-topper møtes søndag
Pensjon var også en heftig diskutert sak i forkant av oppgjøret.

Men etter det NTB forstår, ligger det an til at hovedproblemstillingene rundt pensjon løftes ut av forhandlingene i frontfaget.

Fellesforbundet brøt meklingen med Norsk Industri tirsdag, noe som ga partene fire dager på å komme fram til enighet.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart