LITT SKREMT: - Vi er litt skremt av det som skjer i retailverdenen, sier eier. Foto: Tatiana Flowers / AP.
LITT SKREMT: - Vi er litt skremt av det som skjer i retailverdenen, sier eier. Foto: Tatiana Flowers / AP.Vis mer

Fra sterk vekst til full stopp

Kosmetikkjeden Lush har de seneste årene hatt en salgsvekst på mellom 20 og 40 prosent. I år har veksten stoppet og kundene blitt færre.

(Finansavisen): - Vi lurer jo på om det er en midlertidig situasjon eller om den er kommet for å bli, sier Magne Thunestvedt til Finansavisen, som eier 32,5 prosent av Lush i Norge.

Kosmetikkjeden ble ifølge avisen etablert i England i 1995, og i 2008 åpnet den første butikken med badebomber, såper og emballasjefri sjampo i Norge. For to år siden tok Magne Thunestvedt og noen partnere over driften fra de tidligere norske eierne.

Siden har omsetningen økt fra 21 millioner kroner i 2015 til 34 millioner i fjor.

- Vi har hatt to år med veldig sterk organisk vekst, men har vært forberedt på at det kanskje ikke kom til å ende med nærmere 40 prosent organisk vekst hvert år, sier Thunestvedt til avisen.

Full stopp

I år har veksten mer eller mindre stoppet opp i de fem norske Lush-butikkene.

- Vi ser det er færre besøkende i sentrumsbutikkene. Vi tror at vi skal klare å stå dette av, men det er en utfordrende situasjon, sier Thunestvedt til avisen.

Antallet konkurser i detaljhandelen har økt med over 10 prosent hittil i år, og blant kjedene som har gått konkurs finner vi PM, Enklere Liv og Tilbords, skriver avisen.

- I løpet av vinteren åpner vi i Stavanger, ut over det har vi ikke konkrete planer. Vi er litt skremt av det som skjer i retailverdenen.

Gode marginer

Hittil ser imidlertid den økonomiske situasjonen god ut for kosmetikkjeden.

Fjoråret endte ifølge avisen med et resultat før skatt på 6 millioner kroner, og en driftsmargin på 17 prosent. I 2016 ble resultatet før skatt 4,6 millioner og driftsmarginen 18 prosent.

Kjeden har også nettbutikk, som både i fjor og i år har en vekst på rundt 20–25 prosent.

Andre økonominyheter:

Dette ser Jack Ma etter når han ansetter
Hareide kledd av
Søndagens aksjetips