MILLIARD-FORMUE: På Kapitals siste 400-liste står Borgenhaug oppført med en formue på 2,35 milliarder kroner. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
MILLIARD-FORMUE: På Kapitals siste 400-liste står Borgenhaug oppført med en formue på 2,35 milliarder kroner. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Fra stillstand til boligrush for én mrd.

Nå ruller boligutvikleren ut fem prosjekter for totalt én milliard på få uker.

(Hegnar.no:) - Det blir en veldig spennende høst. Vi har store forventninger og er selvsagt spent på om disse innfris, sier Pål P. Syse, daglig ­leder i Axer Eiendom til Finansavisen.

Gjennom Borgenhaug Gruppen eier boligutvikler Borger Borgenhaug Axer Eiendom, hvor hovedparten av utviklingsvirksom­heten er samlet.

På Kapitals siste 400-liste står Borgenhaug oppført med en formue på 2,35 milliarder kroner.

Etter null salgsstarter så langt i år, er boligutvikleren klar for å gi gass igjen. Fem salgsstarter står på trappene i løpet av få uker, fra midten av august og ut september, forteller Syse.

Én milliard

Totalt dreier det seg om et prosjekt på Montebello i Oslo, et i Vikersund og tre ulike prosjekter i Bergen, henholdsvis Kronstad stasjon, trinn to av Gartner­løkken i Åsane og Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

De fem prosjektene har ifølge avisen en samlet salgsverdi på nær én milliard kroner. Målt i antall boliger er det snakk om rundt 300.

Som kjent bremset nyboligmarkedet kraftig fra sommeren 2017, og Syse sier det er en del av forklaringen på den rolige starten på året.

- Grunnen til at vi ikke har hatt noen salgsstarter så langt i år skyldes en kombinasjon av at noen reguleringsprosesser har tatt lengre tid enn planlagt, samt bremsen i nyboligmarkedet i siste halvår i fjor og inn i 2018.

- Hvis alle disse prosjektene var blitt lansert ved juletider, som var vår opprinnelige plan, så tror jeg ikke det hadde vært noen fordel, erkjenner Syse.

Prislappen på boligene i de ulike prosjektene spenner fra 2 til 12 millioner kroner.

Prosjektene på Montebello i Oslo og i Vikersund gjøres uten partnere, mens i Bergen er Rema Etablering Vest med på boligprosjektet Knudsenkvartalet, med fifty-fifty hver. Merkantilbygg eier 50 prosent av prosjektene Kronstad Stasjon og Gartnerløkken.

- Vi har samarbeidspartnere i mange av våre prosjekter, men det vanlige er at vi sitter i førersetet i prosjektgjennomføringen og markedsfører prosjektene under Axer Eiendom-navnet.

Resultatfall

I 2017 økte inntektene til Borgenhaug Gruppen, som altså også inkluderer tallene til Axer Eiendom, med 8,5 prosent, til 461,5 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Samtidig var det et betydelig fall i driftsresultat og resultat før skatt.

Syse forklarer dette med to hovedgrunner.

- I 2016 fikk vi en større gevinst knyttet til salget av Sinsenveien 51 og 53. Dette var to eldre næringsbygg som vi solgte videre med en gevinst på noen hundre millioner før det var ferdigregulert.

Av regnskapet til Axer Eiendom kommer det også frem at det ble tatt et utbytte på 200 millioner kroner i 2016 mot null i fjor. I tillegg ble det tatt et utbytte på 4,9 millioner i Borgenhaug Gruppen i 2016, men også der null i 2017.

- I fjor tok vi også opp byggelån knyttet til igangsetting av flere store prosjekter i Bergen og Oslo-­området, og dette preger også fjoråret.

Den verdijusterte egen­kapitalen i selskapet ligger nå på mellom 3 og 3,2 milliarder kroner, ifølge Syse.

Vil gire opp

Salget av nye boliger lå på rundt 150 i fjor, som er noe lavere enn året før, da antallet var 250. Som vanlig for boligutviklere inntektsføres salget etappevis, etterhvert som graden av ferdigstillelse øker.

Pr. dags dato har boligutvikleren ifølge Finansavisen rundt 30 boliger som nærmer seg ferdigstillelse, men ikke er solgt.

Andre økonominyheter:
Omsatte for 64 millioner i et tøffere boligmarked
- Kan gi attraktive marginer og utbytter