Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra strid til samhold

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen har i boka «Gjør din plikt, krev din rett!» gitt sin versjon av det anstrengte forholdet som eksisterte mellom ham og Gro Harlem Brundtland på begynnelsen av nittitallet. Den formen han har valgt, gjør det berettiget å kalle det et angrep på Gro. Og hans motivasjon for å rippe opp i dette velkjente motsetningsforholdet er å korrigere en myte han mener hun har skapt om seg selv, nemlig at hun holdt seg unna personstrider. Det mener han er feil. Tvert imot, mener Hågensen, spilte Gro Harlem Brundtland aktivt i kulissene for å få sin vilje og sine kandidater fram.

Det er knapt egnet til å overraske. Arbeiderpartiet har som kjent aldri vært noen søndagsskole. Mange vil dessuten spørre hvor klokt det er av Hågensen å rippe opp i gamle motsetninger når endelig freden ser ut til å ha senket seg i partiet. Men det ville være hyklersk av oss å beklage at han gjør det. Vi ønsker naturligvis at mest mulig av det som har foregått i lukkede rom, kommer for en dag. Det er viktig for å forstå og fortolke vår nære historie. Hvilke motsetninger og konflikter som har herjet i etterkrigstidas viktigste parti, har faktisk hatt betydning for hele det norske folk. Og at de har forekommet i et statsbærende parti, er helt selvfølgelig. Noe annet ville vært unaturlig og totalitært.

Både Gro Harlem Brundtland og Yngve Hågensen bør imidlertid være glade for at den ødeleggende striden mellom fløyer i partiet og gnisningene mellom parti og fagbevegelse nå er dempet. Intern strid i det gamle regjeringspartiet bidro dessuten til å svekke det så mye at det etter valget i 2001 har vært nødt til å inngå i bredere allianser og være beredt til å dele regjeringsansvaret. Det har også bidratt til å skape to hovedalternativer i norsk politikk etter forvirrende år med litt for mange partigrupperinger. Sånn sett har ikke striden mellom Gro og Yngve, og mellom Thorbjørn og Jens, vært forgjeves, verken for Ap eller for politisk demokrati i sin alminnelighet. Meningsbrytning og motsetninger er politikkens vesen. Og kan man si det med fynd og klem, som Yngve Hågensen og Gro Harlem Brundtland, vil det også gi frukt, når tida er moden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media