Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra suksess til suksess

DRESDEN (Dagbladet): I kveld står Solveig Kringlebotn (32) på podiet i den berømte Semferoperaen. Når dirigent Giuseppe Sinopoli senker taktstokken for finalen i Beethovens 9. symfoni, har stjernesopranen avsluttet sin andre plateinnspilling på mindre enn to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun plystrer fornøyd i garderoben etter at bifallet har lagt seg for prestasjonene under generalprøven. Et kresent publikum i en av verdens meste prestisjetunge operaer likte det de hørte. Det gjorde også produsentene fra Deutsche Grammophon, som sørger for at konsertene i Dresden blir tilgjengelig på CD om kort tid.

Bor i koffert

Solveig Kringlebotn bor i koffert store deler av året. På lengre engasjementer er ektemannen Bjørnar og sønnene med, men etter svippturen til Dresden må Peer Marcus (1­) og Thorbjørn August (3­) nøye seg med noen nye bidrag til en etter hvert avansert samling leker.

Til Dresden kom Solveig fra Eidsvoll kirke, der hun avsluttet en CD-innspilling for selskapet Virgin Records med verker av Carl Nielsen, Ture Ragnstrøm, Jean Sibelius og Edvard Grieg.

Innspillingen skal lanseres over hele verden.

- Når det har vært litt stillere rundt meg i det siste, er det fordi jeg har vært så opptatt med CD-innspillingene, sier hun.

«Don Juan»

Og mer kommer. Til høsten går hun i studio sammen med Oslo Kammerorkester for å ta opp sangsyklusen som den polske komponisten Witold Lutoslawski skrev til henne. Det var samarbeidet med polakken som virkelig åpnet dørene for Solveig til operascener over hele verden.

I januar 1997 er det så klart for hennes aller største oppgave til nå, nemlig rollen som Donna Elvira i Mozarts «Don Juan» under ledelse av italieneren Claudio Abbado.

- Tre ganger over like mange år prøvesang jeg for Abbado før jobben var min, sier Solveig om en plateinnspilling som en hel musikkverden stiller enorme forventninger til. Opptakene skal gjøres i Ferrara i Nord-Italia.

Fullbooket

Det er også et imponerende konsertprogram som venter i månedene framover. Ordreboka er fulltegnet for to år. Etter påske og fram til juli blir hun å finne i Glyndebourne i England, og i august er det tid for Salzburg-festspillene, hvor «Figaros bryllup» står på programmet. Før året er omme skal hun også på turné med dirigent Abbado og Berlinerfilharmonikerne, der hun synger i Gustav Mahlers 2. symfoni, og hun skal gi konserter i Oslo og London.

Frilanser

I hele sitt operaliv har Solveig vært frilanser, uten en fast jobb.

- Jeg kunne ikke tenke meg noe annet. Etter et par-tre uker hjemme blir jeg rastløs, sier stjernesopranen, som av hensyn til utlendingers problemer med norske konsonantsammensetninger bruker etternavnet Kringelborn når hun opptrer utenfor Norges grenser. Og det gjør hun stort sett utelukkende. Fram til 1998. For da er det tid for Den Norske Opera.

Støtter Simensen

Hun er hjertens enig med operasjef Bjørn Simensen som vil ha slutt på livstidskontraktene. Dette har vært en ordning som har ført til at flere norske operastjerner med suksess ute praktisk talt ikke har hatt muligheter i hjemlandet.

- Jeg forstår at enkelte kan reagere. Men jeg tror de fleste kunstnere kjenner det som jeg gjør. Jeg liker å leve litt utrygt. Jeg må kjenne kniven mot strupen for å yte mitt beste. I hvert fall litt, sier Solveig Kringlebotn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media