Fra SV-Kristin til Høyre-Erna

Det skjer en dramatisk flukt av akademikere fra SV til Ap og Høyre. Det viser en måling tatt opp blant Akademikernes om lag 140 000 medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flukttendensene viste seg også i en tilsvarende undersøkelse fra Utdanningsorganisasjonenes Hovedorganisasjon (ca. 250 000 medlemmer) som Dagbladet publiserte mandag. Der flyttet SV-sympatiserer seg opp på gjerdet, blant de usikre. Blant Akademikernes medlemmer, de gruppene med lengst utdanning, søker de tilflukt i Ap og Høyre.

-  At SV nesten har halvert sin oppslutning blant Akademikernes velgere burde utløse alarm i SV, sier organisasjonens leder Christel Kvam til Dagbladet.-  Hva tror du er grunnen?

-  Det har vi ikke spurt dem om. Men jeg antar at det har sammenheng med SVs profil. Partiet fronter kamp mot fattigdom og har fokus på svake grupper. Jeg tror våre medlemmer gjennomskuer at partiet har et kortsiktig fokus og i større grad nå enn før tviler på om det er sammenheng i partiets økonomiske politikk.

-  Hva tror du er grunnen til at de fleste går til Høyre?

-  Jeg tror mine medlemmer mener det er større sammenheng mellom liv og lære i Høyre. Dessuten har Høyre fått gjennomslag for skattelettelser som kommer våre medlemsgrupper til gode.

Forskning og skatt

Høyre-leder Erna Solberg mener selv det er gode grunner som ligger bak akademiker-vandringen:

-  De har trolig merket seg vår universitets- og høyskolepolitikk, vår satsing på forskning. Dessuten vil jeg tro Akademikernes medlemmer er godt fornøyd med at vi har hevet innslagspunktet for toppskatten. På grunn av lang utdanning kommer de seint ut i arbeidslivet, og har hatt relativt høy marginalskatt.

OPP:  Høyre-leder Erna Solberg.
NED:  SV-leder Kristin Halvorsen.
OPP: Høyre-leder Erna Solberg. NED: SV-leder Kristin Halvorsen. Vis mer

-  Tar du målingen som et tegn på at vinden kan snu i Høyres retning?

-  Jeg opplever at det er en større grad av entusiasme for regjeringens politikk, sier Erna Solberg til Dagbladet.

SV lå unormalt høyt

Det er Norsk Respons som har utført undersøkelsen på vegne av Akademikerne blant 701 personer i et representativt utvalg av medlemmene. Akademikerne er hovedorganisasjon for 13 medlemsforeninger for langtidsutdannede, blant dem leger, sivilingeniører, siviløkonomer, arkitekter, tannleger.

SV-leder Kristin Halvorsen overlater til partisekretær Bård Vegard Solhjell å kommentere undersøkelsen.

-  Målingen i 2003 ble tatt opp mens debatten om Irak-invasjonen dominerte den politiske debatten. SV var da på det høyeste nivået noensinne på meningsmålinger, og Ap lå svært lavt. Mye av endringen kan forklares med det. Målingen viser imidlertid at SV har et stort potensial for vekst ved en god valgkamp, sier Solhjell.