Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra terror til mafiavirksomhet

Taliban med ny taktikk i Pakistan. - De er en gjeng tyver.

- TERRORISTER OG TYVER: Tidligere Taliban-sjef i Pakistan Baitullah Mehsud (t.h.) har blitt beskyldt for den nye taktikken som består i å kreve løsepenger for kidnappingsofre og rane banker. Millioner av kroner blir hvert år krevd inn og overført til opprørsgrupper på grensa til Afghanistan. Mehsud ble i august drept i et angrep organisert av USA. Hakimullah Mehsud (t.v.) skal ha tatt over ledelsen for Talibans virkskomhet i Pakistan. A MAJEED/AFP PHOTO/SCANPIX
- TERRORISTER OG TYVER: Tidligere Taliban-sjef i Pakistan Baitullah Mehsud (t.h.) har blitt beskyldt for den nye taktikken som består i å kreve løsepenger for kidnappingsofre og rane banker. Millioner av kroner blir hvert år krevd inn og overført til opprørsgrupper på grensa til Afghanistan. Mehsud ble i august drept i et angrep organisert av USA. Hakimullah Mehsud (t.v.) skal ha tatt over ledelsen for Talibans virkskomhet i Pakistan. A MAJEED/AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det dreier seg om penger og makt. Religion har ingenting med dette å gjøre.

Sharfuddin Memon er leder for en spesialenhet i Karachi-politiet, og til New York Times forteller han om Talibans nye mafialignende virksomheter i Pakistan. Kidnapping, utpressing og regelrett tyveri er blant terrororganisasjonens virkemidler i regionen.

Finansierer opprør med ran og utpressing
I Karachi har Taliban lenge hatt et solid fotfeste, i byen med 17 millioner innbyggere har de i lang tid hatt base og drevet med alt fra menneske- til våpensmugling. Og nå også en virksomhet som minner om mafialignende tilstander.

Politiet i Karachi forteller om et Taliban som samarbeider tett med kriminelle grupper og bruker sitt nettverk til å kidnappe medlemmer av velstående familier, rane banker samt utføre generell utpressing av næringslivet og innbyggere i Karachi og flere landsbyer på grensa til Afghanistan. Flerfoldige millioner av kroner går så til opprøret i de nordvestlige områdene i Pakistan.

Tallet på kidnappinger i Pakistan var i fjor det høyeste på over ti år, og ifølge politiet antar de at nærmere 80 prosent av alle bankran gjennomføres av militante grupperinger med tilknytning til Taliban.

- Taliban er en gjeng med tyver. Hvis de kunne stjele fra Gud, hadde de gjort det også, sier en valutaspekulant som i fjor ble frastjålet over 12 millioner kroner. Grove tyverier er likevel ikke Talibans største inntektskilde, det er det kidnapping som er.

Opptil 1,5 millioner per hode i løsepenger
Antiterrorgrupper i Pakistan tror at utbetalte løsepenger i kidnappingssaker er Talibans største inntektsgruppe. Den tidligere Taliban-toppen Baitullah Mehsud, som ble drept i en USA-organisert bombing tidligere denne måneden, er mannen som skal ha vært hjernen bak Talibans nye strategi.

Mehsuds terrornettverk holdt på et tidspunkt hele 70 personer fanget med krav om løsepenger, og det er profesjonelle kriminelle som gjør en «god» jobb. Kidnappingsofre og deres familier forteller om svært organiserte kriminelle som gjør det svært klart at eneste vei ut for ofrene er å betale summer på mellom 360 000 og 1,5 millioner kroner for å se sine kjære igjen.

- De vet hvem de tar, og at de kan betale for seg, sier Ahmed Chinoy, som leder en gruppe for næringslivet i Karachi som beskytter seg mot den økende kriminaliteten.

- En ny type brutale forbrytere
Tidlig i 2008 ble en hel del nye tendenser lagt merke til av Karachi-politiets spesialenhet, det ble flere bankran, og gjerningsmennenes handlingsmønster var svært annerledes fra det politiet kjente til fra før. Flere og flere av ransmennene hadde kraftige skjegg og svært kraftige våpen, og til forskjell fra tidligere ran drepte de ofte sikkerhetsvakter under selve ranet. Også overvåkingssystemer ble fjernet fra banken sammen med pengene.

- Vi begynte å se en helt ny type kriminalitet, den var mer profesjonell og svært aggressiv. Vi forstod etter vært at disse forbryterne hadde koblinger til jihad-grupperinger, forteller Raja Umer Khattab, en etterforsker for politiets spesialenhet i Karachi, til New York Times.

Det er ikke bare rike forretningseiere og banker som lider under Talibans nye strategier i Pakistan, deres utpressingsmetoder rammer de vanlige innbyggerne hardt også.

Tar halvparten av lønna
Det er helt normalt at lokale militante opprørsledere krever over halvparten av lønna til vanlige innbyggere i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan. I frykt for brutal gjengjeldelsesaksjoner er det ingen som tør å stå frem med navn.

- Gir vi dem penger, får vi trøbbel, gir vi dem ikke penger, får vi også trøbbel. Vi er mellom barken og veden, sier Abzal Khan, som er medlem av Oil Tanker Owners Association. Khan har ikke vært i sin egen hjemby på flere år av frykt for de militante opprørerne som kontrollerer byen.

Fire menn som nylig kjempet mot utpressing, endte raskt sine liv, deres levninger ble nektet begravelse i landsbyens kirkegård, et tegn på skam.

ANKLAGES FOR DRAP OG KIDNAPPING: Shah Abdul Aziz ble for noen dager siden arrestert for sin involvering i kidnappingen og drapet på den polske geologen Piotr Stanczak. Stanczak jobbet for et olje og gass-selskap da han ble kidnappet av opprørere nordvest i Pakistan. AAMIR QURESHI/AFP PHOTO/SCANPIX
ANKLAGES FOR DRAP OG KIDNAPPING: Shah Abdul Aziz ble for noen dager siden arrestert for sin involvering i kidnappingen og drapet på den polske geologen Piotr Stanczak. Stanczak jobbet for et olje og gass-selskap da han ble kidnappet av opprørere nordvest i Pakistan. AAMIR QURESHI/AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling