Fra tran til børs

Navn: Sven Arild Andersen Alder: 55 Yrke: Direktør i Pronova

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sven Arild Andersen blir en børsdirektør vi vil få høre om hvis en raider røkker ved reglene eller om noen som visste for mye bruker det i vinnings hensikt. I mellomtida skal han bestemme hvilken utenlandsk samarbeidspartner børsen skal velge og hvordan markedet skal få bedre tillit til det innsideberyktede murhuset i Tollbugata.

Det begynte i august, da styret kastet Kjell Frønsdal som direktør. Like etterpå ringte headhunterne til Andersen med tilbud om jobb. Svært overrasket og med et foreløpig nei la han på røret. Men han tok det opp igjen etter å ha tenkt seg om, og nå er han begeistret for sin nye jobb. Andersen får 1,8 millioner i årslønn, 600000 mer enn det studiekameraten Frønsdal måtte klare seg med. Det er markedsprisen for en siviløkonom med 25 års fartstid i Norsk Hydro og styreverv i Braathens og Freia.

Siden 1991 har han vært direktør i Pronova, en Hydro-bedrift som i flere år ventet å tjene store penger på en pille mot kreft. I stedet holdt det på å gå ad undas med hele selskapet og Andersen stoppet pilletrillingen. I 1995 tok Hydro selskapet av børs. Nå er det helsekost det handler om, først og fremst trantilskuddet Omega 3. Det ser ut som folk ikke kan få nok av akkurat det.

Andersen bruker sitt eget overskudd til å spille golf og synge i kor. Familien med kone og to barn bruker mye tid i sommerboligen i Bohuslän. Boligen på Vinderen solgte de fordi den ble for stor, og familien bor i leid leilighet på Frogner. Men nå vil Andersens kjøpe sine egne kvadratmeter.

Selv om han spiller golf, kjenner han ikke alle som det er lurt å kjenne i næringslivet. Ole Lund visste ikke hvem han var, og det er også en av grunnene til at han fikk jobben. Styreformannen ville ha en som ikke kom fra det etablerte børsmiljøet for å få impulser som ellers har vært mangelvare. Ifølge Lund har Andersen vist lederevne og konkrete resultater. Videre skal han være en mann som kan begeistre og kommunisere og som vekker tillit både innenfor og utenfor søylene i børshuset.

Slik blir en antatt ulempe snudd på hodet, og Andersen frykter heller ikke den offentlige oppmerksomheten.

- Jeg ser ikke fram til å havne i rampelyset. Men jobben virker spennende. Jeg gleder meg, medgir Andersen.