Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra tropenatt til «nedtur»

Sommerglade nordmenn har lite å glede seg over. Kjølige temperaturer og lite sol dominerer den kommende uka.

VÆRSKIFTE: Slik blir været i Norge i uke 27. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Sol, sommer og temperaturer nærmere 30 grader: Slik har sommeren utspilt seg hittil i store deler av landet. Både sør og nord har badet i knallvær de siste ukene.

I Møre og Romsdal, Trøndelag har det vært meldt tropenatt flere steder de siste dagene, med over 20 grader gjennom hele natta.

Men nå er det slutt, ifølge Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Østlandet har mottatt store mengder nedbør denne helga. Haga opplyser at det er et væromslag vi er vitne til i sør.

- Det blir lavtrykkspreget vær i sør, med litt lavere temperaturer enn vi har hatt tidligere i juni, og mer ustabile luftmasser.

Den kommende uka blir dermed ikke noe å skryte av. Men det er et lite lyspunkt i en ellers grå og dyster uke, selv om de største varmerekordene uteblir:

- Onsdag og torsdag blir det forbigående litt lettere vær østafjells, med litt sol og temperaturer opp mot 20 grader, sier Haga.

Meteorologen har heller ikke tro på at vi får se kvikksølvet nok en gang nærme seg 30 grader denne sommeren.

- De varmeste temperaturene har nok allerede vært, sier han.

Nedtur

De som har planlagt ei uke med Norgesferie i sola, kan dermed bli skuffet når uka trer inn for fullt.

- Det blir nok en liten nedtur for dem som hadde forventet temperaturer lik de vi har hatt, sier Haga.

Også i Nordland, Troms og stor deler av fjordstrøkene i Finnmark blir det kjølig og grått, med kraftig lavtrykkspreget aktivitet fra tirsdagen av, ifølge Haga.

- Det blir lavtrykkspreget vær med kjølig luft. Det blir ustabilt og kjølig vær, også i den nordlige delen av landet, ut mot neste helg, sier han.

I Troms blir det kjølig med temperaturer under 10 grader fram mot helgen.

- Det er slik at tampen på juni blir kjøligere i hele landet, sier Haga.

Trøndelag stuper

Trøndelag, som fram til nå har smykket seg med 30 grader på kvikksølvet, kan forvente lite sol og 10 grader på gradestokken.

- I Trøndelag har det vært veldig fine temperaturer, og der blir det mye gråvær framover med pålandsvær, sier Haga.

- På Vestlandet blir det ikke så kjølig. Man kan kanskje få temperaturer opp mot 20 grader, men der vil det vil bli vått.

Men sommeren er ikke over helt ennå, ifølge Haga. På tampen av neste helg vil det igjen lysne flere steder i landet. Og fra 6. juli er sommeren tilbake for fullt, men noe varmerekord har ikke meteorologen tro på.

- Da blir det over 20 grader i store deler av det sørlige landet, vil jeg tro. Men neppe opp mot 25 grader slik vi har sett.

Perioder med nedbør

Gårsdagen var preget av store mengder regn flere steder i Sør-Norge og på Vestlandet.

Norges Energi -og Vassdragsdirektorat varslet søndag at vannstanden i Mjøsa forventes å stige med 5 - 20 cm på grunn av styrtregnet.

Grunnet mye lokalt regn har NVE søndag ettermiddag utstedt et flomvarsel med gult farenivå for deler av Langfjella i Sør-Norge.

GRÅTT OG KALDT: Slik skal været bli den kommende uka. Men på onsdag og torsdag skal det lysne. Her fra toppen av Holmenkollen i Oslo tidligere i dag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GRÅTT OG KALDT: Slik skal været bli den kommende uka. Men på onsdag og torsdag skal det lysne. Her fra toppen av Holmenkollen i Oslo tidligere i dag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Østfold og Akershus endte opp med den kraftigste nedbøren. Hovedstaden endte opp med 22,3 millimeter nedbør på lørdag. Ifølge meteorologen kan man være forberedt på perioder med nedbør.

- Det er ikke fare for store mengder, men det vil bli perioder med nedbør i hele landet. Men faren for kraftig nedbør er ikke veldig stor.

I Troms og Finnmark, samt Trøndelag, er det varslet stor skogbrannfare flere steder i løpet av den kommende uka.

Torden

Den plutselige forandringen i vær og temperatur kan også legge til rette for torden, opplyser Haga.

- Det har vært en omlegging fra det varme og fuktige, til det kjølige, og det skaper en kontrast som er gunstig for torden.

Men om vi kan forvente mye lyn og torden i tiden framover, er ikke meteorologen sikker på.

- Litt vanskelig å si, egentlig. Det ser nok ikke ut til at det skal bli så omfattende som det har vært, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!