Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra uniform til svart kappe

Tidligere ordenssjef og kriminalsjef i Oslo, Ellen Holager Andenæs (48), blir forsvarsadvokat. Etter nesten 18 år innenfor politi og påtalemyndighet skal hun nå forsvare de kriminelle i rettssalen. - Jeg gleder meg, sier Andenæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 7. august starter den tidligere statsadvokaten og ordenssjefen som forsvarsadvokat hos Advokatene ved Tinghuset. En av hennes nye kolleger blir kjendisadvokat Morten Kjensli, som blant annet var forsvarer i Landås-saken.

- Det er en drømmesituasjon å få en kapasitet som henne hos oss, sier Kjensli til Dagbladet.

Første kvinne

Etter nesten 18 år innenfor politi og påtalemyndighet har hun lært seg mange knep som hun kan bruke mot sine tidligere kolleger.

- Jeg får bruke de knepene jeg kan, sier hun.

Ellen Holager Andenæs var den første kvinnelige statsadvokaten her til lands. Etter fem år som statsadvokat ble hun i 1987 som første kvinne politiinspektør ved Oslo politikammer. Som ordenssjef hadde hun ansvar for over 1000 polititjenestemenn. I over seks år hadde hun ansvaret for ro og orden i Oslos gater.

Lagdommer

I begynnelsen av 1994 ble hun utnevnt til kriminalsjef i Oslo. Ti måneder seinere sluttet hun i politiet. Hun gikk samtidig med politimester Willy Haugli.

Etter avgangen begynte hun i dommerstanden. Hun har siden den gang vært lagdommer i Borgarting lagmannsrett. Men 1. juli er det slutt.

- Jeg gleder meg. Med dette blir sirkelen sluttet. Nå har jeg vært på alle kanter innenfor straffepleien, sier Holager Andenæs.

Hun fikk ideen om å bli forsvarer først etter at hun ble dommer.

Gamle kunder

Den ferske forsvarsadvokaten vil ikke legge ut om sine synspunkter på forsvarerrollen.

- Så lenge jeg er dommer, føler jeg ikke at det er riktig, sier Holager Andenæs.

I går kveld slappet hun av med «Svindlere med stil» på TV.

Hun ser ikke bort ifra at hun blir forsvarer for kriminelle som hun tidligere har anklaget eller dømt. - Det kan godt hende. Det har jo vært en god del som er blitt dømt opp gjennom årene, sier den ferske forsvarsadvokaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media