Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra utskjelt til helt

Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Nå hylles og takkes Støre av både verftet og fagbevegelsen. Men Klima-Ap raser.

LOVTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Vis mer

11. april i fjor dro Jonas Gahr Støre til Kværner Verdal for å møte sine argeste kritikere. Arbeiderpartiets landsmøte hadde nettopp vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet. Vedtaket var en rød klut for industrien, som er avhengig av at tempoet holdes oppe på sokkelen.

Ap-lederen sto skolerett i verftsklubbens lokaler og fikk kjeft av den ene etter den andre – med Dagbladet til stede – for vedtaket.

LOVTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre lovte å redde Kværner Verdal før han gikk i forhandlinger om oljeskatten. Vis mer

Spol fram et år og Støre var på nytt besøk til verftet midt under diskusjonene om redningspakken for oljeindustrien. Skulle Arbeiderpartiet gå inn for industriens forslag og sikre prosjektene og aktiviteten?

Ordreboka til Kværner Verdal var snart tom – og det begynte å haste.

PÅ OVERTID: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter pressen fredag 5. juni etter at forhandlingene om oljeskatten har gått på overtid. Støre sa da at forslaget som lå på bordet ikke var godt nok og fikk presset inn åtte milliarder i skattelette til oljeselskapene. Marit Arnstad (Sp) og Siv Jensen (Frp) hører på.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
PÅ OVERTID: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter pressen fredag 5. juni etter at forhandlingene om oljeskatten har gått på overtid. Støre sa da at forslaget som lå på bordet ikke var godt nok og fikk presset inn åtte milliarder i skattelette til oljeselskapene. Marit Arnstad (Sp) og Siv Jensen (Frp) hører på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Jonas var her oppe vel 14 dager før forliket og vi fikk et langt møte med ham. Da var jeg veldig usikker på hvor Arbeiderpartiet sto. Men Jonas var klar på at verftet skulle berges, forteller klubbleder Ståle Johansen.

Løftet Støre ga arbeiderne på hjørnesteinsbedriften i Verdal viste seg å holde.

«Dunket på plass»

Oljeforliket på Stortinget mellom regjeringspartiene, Ap, Frp og Sp endret midlertidig oljeskatteregimet og utløser titalls milliarder i ekstra kontanter for oljeselskapene de nærmeste åra i form av utsatt skatt.

Men veien fram til forliket har skapt stor frustrasjon med Arbeiderpartiet hos regjeringspartiene, etter det Dagbladet får opplyst fra flere kilder nær forhandlingene.

- Arbeiderpartiets opprinnelige forslag hadde et mye tydeligere grønt stempel enn det de endte opp med å kjempe for. De ble dunket på plass av fagbevegelsen. Det må ha vært smertefullt for mange i Arbeiderpartiet, sier en kilde i regjeringsapparatet.

To ganger følte regjeringspartiene ifølge Dagbladets kilder at de svarte ut Arbeiderpartiets utspill i forhandlingene, bare for at Ap i neste omgang kom tilbake med et høyere krav i oljevennlig retning.

Først ved at regjeringspartiene hadde en oppfattelse av at Arbeiderpartiet godtok en økning fra 10 til 15 prosent i friinntekten, før Arbeiderpartiet selv foreslo 20,8 prosent. Det forundret regjeringspartiene, ifølge Dagbladets kilder:

- Det var en følelse av at man satt og forhandlet med noen utenfor rommet, sier en kilde nær forhandlingene om hvordan Arbeiderpartiet etter pauser kom tilbake og ønsket mer på vegne av petroleumsindustrien, sier en kilde i regjeringsapparatet.

Tajik: - Vi gjorde jobben

Ap-nestleder Hadia Tajik skriver i en e-post at «Dagbladets artikkel bygger på sentrale feiloppfatninger som anonyme kilder i regjeringspartiene får lov til å framføre»:

«For eksempel sier anonyme kilder det kom overraskende på Høyre at Arbeiderpartiet la 20,8 prosent som friinntekt på bordet. Men allerede i slutten av mai, tidlig i forhandlingene, ble Høyre informert om at dette var aktuelt for Arbeiderpartiet. Hvis de senere ble overrasket, så avslører det at de tok for lett på forhandlingene i utgangspunktet.

Jeg er også villig til å si helt åpent at jeg var overrasket over forhandlingsstrategien til Høyre. De kom uforberedt til forhandlingsbordet, og løsningene for å sikre arbeidsplasser, kutte utslipp og sikre inntekter til staten måtte drives fram av blant annet Arbeiderpartiet.

Også da forhandlingene sto i stampe fredag ettermiddag, og det hersket usikkerhet for titusenvis av arbeidsplasser, brukte partileder Jonas Gahrs Støre helgen til dialog med industrien og fagbevegelsen. Slik sikret Arbeiderpartiet at det vi ble enige om på Stortinget faktisk hadde effekt ute i samfunnet. Vi gjorde jobben regjeringspartiene ikke maktet.»

Intern Ap-kritikk

Forhandlingsresultatet fikk det til å koke hos AUF som i Dagbladet varslet et generasjonsoppgjør med Støre – og omkamp på landsmøtet.

- Det er helt feil vei å gå når man binder norsk økonomi til oljen langt ut på 20-tallet, men løpet er aldri kjørt. Det kommer et landsmøte og en ny regjering. Det er grunnen til at jeg er med i AUF, fordi jeg ønsker å gjøre noe med det. Dette er et generasjonsoppgjør, sier Libak.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er også sterkt kritisk og sa ifølge Dagens Næringsliv tydelig ifra på Arbeiderpartiets sentralstyremøtet at oljebransjen hadde fått altfor mye i forhandlingene.

9. juni 2020: Støre er tilbake på Kværner Verdal, dagen etter forliket om oljeskatten på Stortinget. Denne gangen hylles Ap-lederen for å ha presset på for milliarder til næringen i oljeforhandlingene på Stortinget. Foto fra Jonas Gahr Støres Facebook-side.
9. juni 2020: Støre er tilbake på Kværner Verdal, dagen etter forliket om oljeskatten på Stortinget. Denne gangen hylles Ap-lederen for å ha presset på for milliarder til næringen i oljeforhandlingene på Stortinget. Foto fra Jonas Gahr Støres Facebook-side. Vis mer

LO: - Strålende jobb

Samtidig hylles Støre av fagbevegelsen og industrien.

- Jonas klarte å manøvrere dette gjennom med de andre partiene, det var viktig med en bred politisk løsning. Jonas har rett og slett gjort en strålende jobb i denne saken, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som mener det var avgjørende at Støre holdt tett dialog med aktørene i sluttspurten av forhandlingene.

- Det er helt avgjørende at du har en jording på det du jobber med. Det betyr ikke at du bare skal gi alt aktørene ønsker seg, men det å ha dialogen og forstå hvor skoen trykker og gjøre den jobben, er helt avgjørende for å ha en treffsikker næringspolitikk, sier Gabrielsen.

Og får støtte fra klubbleder Ståle Johansen i Kværner Verdal:

- Jeg tror Jonas innså realitetene til slutt og hva som måtte til. Han skjønte at det som var på bordet ikke var godt nok. Jeg tror ikke vi presset, men vi ga ham de opplysningene han trengte for å gjøre de rette valgene. Hadde man ikke fått til dette, ville norsk leverandørindustri vært nedlagt, sier Johansen.

«Takk, Jonas»

Regjeringspartiene skjønte til slutt at de ikke ville få flertall for forslaget som lå på bordet og endte opp med å øke friinntekten til 24 prosent – en skattelette beregnet til åtte milliarder for næringen.

Det var et tilbud Arbeiderpartiet, industrien, fagbevegelsen, Frp og Sp kunne si seg godt fornøyd med.

- Næringen har argumentert for en løsning som inkluderte selskapsskatten. Politikerne valgte heller en løsning som innebar en økning i friinntekten. Næringen var klar på at en løsning med friinntekt på 24 prosent, ville gi tilsvarende effekt for aktivitet og sysselsetting som næringens forslag, men ville innebære en skattelette næringen ikke hadde bedt om, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sa da forliket ble presentert at partiet hadde «holdt sitt løfte» om å gjøre det partiet kan for å redde arbeidsplassene på store industristeder som Verdal og Stord.

- Denne avtalen gir håp for titusenvis av arbeidsplasser i Norge, sa Støre, før han dro nordover til Kværner Verdal igjen.

Der feiret de den nye kontrakten mellom Aker BP og Kværner om levering av brønnhodeplattformen til Hod-feltet.

Og på kaka sto det «Takk, Jonas».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!