Baneheia-saken:

Fra venner til uvenner i 21 år

Fram til 19. mai 2000 var de nabokompiser. Da ble Stine Sofie (8) og Lena (10) voldtatt og drept. Så kommer 21 år med konflikter i alle retninger.

TO VERDENER I SNART 21 ÅR: Jan Helge Andersen (til venstre) og Viggo Kristiansen. Foto: NTB.
TO VERDENER I SNART 21 ÅR: Jan Helge Andersen (til venstre) og Viggo Kristiansen. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Snart 21 år etter Stine Sofie (8) og Lena (10) ble voldtatt og drept på badetur i Baneheia, setter saken preg på generasjoner i Kristiansand.

Sterke meninger rundt tragedien og hvem som gjorde hva, ligger helt i overflaten.

Ble Viggo Kristiansen uskyldig dømt, er spørsmålet som Riksadvokaten og muligens lagmannsretten skal ta opp igjen. Og det skal skje «ganske raskt», har Gjenopptakelseskommisjonen gitt klare signaler om.

Skyldige eller ikke skyldige - hvordan så verden ut for de to naboguttene Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen før den bestialske historien fredag 19. mai 2000?

Ikke uvanlig i forhold til nabolag flest.

Pappa-besøk

Jentene var på besøk hos sine fedre, som bodde i samme firemannsbolig i bydelen Grim, rett ved frilufts- og badeområdet Baneheia.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen bodde med sine familier i boligområdet Eg på den andre siden av Baneheia.

Det er kort vei til til vannet 3. Stampe fra begge sider av Baneheia. Ved badeplassen skal «noen» ha spurt jentene om de ville være med å leite etter noen kattunger. 21. mai ble jentene funnet lemlestet og drept i et bortgjemt område av Baneheia.

FUNNET: De to drepte jentene blir båret ut fra Baneheia. Foto: Morten Holm, NTB.
FUNNET: De to drepte jentene blir båret ut fra Baneheia. Foto: Morten Holm, NTB. Vis mer

Der stopper enigheten om hvem som gjorde hva.

Eg er et tettbygd boligområde der de fleste kjenner eller vet om hverandre. Eneboliger, rekkehus, noen blokker - som hvilket som helst boligområde tett på en by.

RYSTENDE: I 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) brutalt voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt for å ha stått bak - Andersen har tilstått, men Viggo Kristiansen har alltid hevdet sin uskyld. Det ser dokumentaren «Baneheia - Kampen om sannheten» på discovery+ nærmere på. Video: discovery+ Vis mer

Nabogutter

Viggo og Jan Helge med familier bodde sånn omtrent 100 meter fra hverandre. Og de møttes og ble venner eller kompiser, som gutter og ungdom fortsatt gjør.

ET HELT VANLIG BOLIGSTRØK: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen vokste opp i Eg rett utenfor Kristiansand. De fleste kjenner folk i nabolaget. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet.
ET HELT VANLIG BOLIGSTRØK: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen vokste opp i Eg rett utenfor Kristiansand. De fleste kjenner folk i nabolaget. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet. Vis mer

- Eller kanskje «de hang endel sammen» med dagens slangspråk, sier en bekjent i samme aldersgruppe i området til Dagbladet.

I de fleste sammenhenger om kompisforholdet mellom de to før Baneheia-saken, dukker navnet Bua opp. Eller sykkelboden. Den ligger der fortsatt.

Det var ikke noe rart med Bua heller, forklarer den bekjente.

- Alle ungdommer vil gjerne ha sin egen krok eller sted å holde på med sine saker. Kall det gjerne gutterommet. Fra veldig gammelt ble det brukt som potetlager, har jeg hørt. Det var Viggos fristed, forklarer den bekjente.

Viggo vokste opp med foreldrene og to eldre brødre.

- Jeg opplevde at Viggo og Jan Helge hadde et godt vennskap og noen felles interesser. Da jeg bodde hjemme, var de ikke noen stor del av livet til hverandre. De fikk nok felles interesser, blant annet friluftsliv, sier broren Trond Kristiansen til Dagbladet.

BROR: Trond Kristiansen er kokk, kjøkkensjef og restauranteier i Kristiansand. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet.
BROR: Trond Kristiansen er kokk, kjøkkensjef og restauranteier i Kristiansand. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet. Vis mer

Han er den nest eldste i brødretrioen.

Han besøker broren på Ila landsfengsel noen ganger i året. Foreldrene reiser tur-retur Kristiansand - Ila i Bærum hver tredje uke.

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Han karakteriserer de tre brødrene som «ganske forskjellige».

- Det er jo helt vanlig. Hos oss var det alltid Viggo det skjedde noe rundt, sier Trond Kristiansen - kokk, kjøkkensjef og restauranteier i Kristiansand.

Forfatter av boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet» - Bjørn Olav Jahr - har jobbet tett med saken i flere år.

- Jan Helge mer stille

- De begynte å treffes ganske ofte fra Viggo var 15-16 år og Jan Helge 13-14. Viggo hadde veldig mye energi, og var den mest aktive av de to. Jan Helge var en mer stille gutt. Han var engasjert i HV-ungdommen. Der var også Viggo med en periode til han hoppet av, sier Jahr til Dagbladet.

BUA: Her rett ved hjemmet hevder Viggo Kristiansen at han var da de to jentene ble voldtatt og drept 19. mai 2000. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet.
BUA: Her rett ved hjemmet hevder Viggo Kristiansen at han var da de to jentene ble voldtatt og drept 19. mai 2000. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet. Vis mer

Om Bua, eller sykkelboden, der Viggo hevdet han var da jentene ble drept:

- Viggo likte å fikse sykler der, også for andre. Og Jan Helge var den eneste av ungdommene som fikk vite hvor nøklene lå, hvis han hadde bruk for dem.

Der stopper rimelig enighet om forholdet mellom de to kompisene.

Jan Helge Andersen bor i dag og jobber et sted på Østlandet.

- Redd siden 19. mai 2000

I et intervju med Fædrelandsvennen før helgen, blir han spurt:

- Er du redd for Viggo i dag?

- Jeg kan ikke nekte for at jeg er det, og har vært det siden 19. mai 2000, utpå kvelden der. Jeg kan ikke si noe annet enn det.

MINNEMARSJ: Flere tusen mennesker var med på minnemarsjen i Baneheia 31. mai 2000, ti dager etter at de to jentene ble funnet. Foto: Lise Åserud, NTB .
MINNEMARSJ: Flere tusen mennesker var med på minnemarsjen i Baneheia 31. mai 2000, ti dager etter at de to jentene ble funnet. Foto: Lise Åserud, NTB . Vis mer

19. mai var dagen jentene ble drept. En av fedrene meldte dem savnet til politiet klokka 22.08 samme kveld. 21. mai ble de funnet.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble først pågrepet nærmere fire måneder seinere.

Det var midt i september, etter å ha vært i politiets søkelys og vært til avhør lenge før det.

- Hvorfor i Danmark sammen?

Advokat Arvid Sjødin, Viggo Kristiansens forsvarer, reagerer med en rekke spørsmål på Jan Helge Andersen svar nå og i forklaringer gjennom årene:

- Hvis Kristiansen var på åstedet og truet Andersen til å begå drap, hvorfor var Andersen på tur med Kristiansen i skogen i dagene etterpå?

- Hvorfor dro Andersen til Danmark sammen med Kristiansen sommeren etter drapene, hvis han fryktet for sitt liv?

- Hvorfor fortalte Andersen til rettspsykiaterne at Viggo Kristiansen bare hadde det i kjeften og aldri turte å gå i slåsskamp?

Slik har slaget mellom to gamle venner, politi, påtalemyndighet og rettsvesen eskalert i snart 21 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer