Fra vidunder til skrapjern

Romstasjonen Mir har overlevd brann, datatrøbbel, pengemangel og Sovjetunionens fall. 22. mars styrtes den aldrende stoltheten i sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mir betyr fred og var et mesterverk da den ble skutt opp i 1986. Som tredje generasjons romfartstasjon skulle den sørge for Sovjets herredømme i rommet. En måned etter oppskytingen var de første kosmonautene på plass i stasjonen.

I 1995 klarte den amerikanske romferga Discovery å koble seg til Mir, og innledet i alt sju besøk til romstasjonen. Med tiden bodde russiske og amerikanske astronauter sammen i Mir.

Brann og rekord

Etter ti år i rommet sørget Mir for at det ble satt verdensrekord i opphold i rommet. Ufrivillig måtte en tysk og to russiske astronauter tilbringe 180 døgn der oppe. Pengemangel gjorde at avløserne til Thomas Reiter, Sergej Avdejev og Jurij Gidsenko kom fram til Mir 45 dager forsinket.

I 1997 og 1998 skapte datatrøbbel store problemer for astronautene ombord. Russisk pengemangel og rot begynte for alvor å gjøre seg gjeldende. Senere i 1998 klarte de seks astronautene selv å slokke brannen som oppsto under arbeid med oksygenanlegget. Datatrøbbel og påfølgende strømtap var tydelige tegn på at livet var i ferd med å ebbe ut for Freds-stasjonen.

Men fortsatt tviholdt russerne på Mir. En kollisjon og omfattende skader til tross, det bodde fortsatt astronauter i stasjonen.

De russiske kosmonautene Anatolij Solovjov og Pavel Vinogradov ble historiske etter tre timer og åtte minutter i fri ferdsel ute i rommet. Hensikten var å reparere en ødelagt sluse, men feilen var uopprettelig.

Styrtes

Nå er det imidlertid slutt.

Etter 15 år i rommet er Mir redusert til en gammel og ubrukelig skraphaug. Sovjetunionens siste romfarts-stolthet skal sendes inn i glemselen. Hensikten er å styrte den og la den brenne opp i atmosfæren. Restene etter Mir skal etter planen havne i havet utenfor Japan. 22. mars er beregnet drukningsdag, og det har fått Japans statsminister til å oppfordre folk til å holde seg innendørs. For sikkerhets skyld.

Mirs liv

* En russisk romstasjon av tredje generasjon, skutt opp 20.2.1986.

* 13.3.1986: De første kosmonautene bemanner Mir.

* 29.6.1995: Den amerikanske romferja Discovery dokker til Mir

og innleder en serie på sju besøk av romferja.

* 22.9.1997: Datamaskinen om bord kollapser for tredje gang på

én måned. Mir kommer i spinn og mister orienteringsevnen til

sola. Etter én dag er Mir i normal bane igjen.

* 28.8.1999: Kosmonautene forlater Mir ubemannet i rommet.

Planen er å la stasjonen brenne opp i atmosfæren og dumperestene i Stillehavet.

* Januar 2000: Utenlandske investorer danner selskapet MirCorp

og investerer 20 millioner dollar i fond for å gjenbemanne Mir

og vurdere den for bruk til kommersielle formål.

* 22. mars skal Mir styrtes i havet.

Kilder: Kunnskapsforlagets store norske leksikon, Dagbladets

tekstarkiv, REUTERS/Aftenposten

SNUOPERASJON: Russiske romfartseksperter vil snu Mir og sende den mot jorda.