Fra Vietnam til Irak

Filmen «Platoon» handler også om Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 19. november i fjor ble den amerikanske soldaten Miguel Terrazas drept av ei bombe plassert i veikanten i Haditha, nordvest for Bagdad. Hans medsoldater gikk deretter fra hus til hus i nærheten av bombestedet, angivelig på jakt etter motstandsstyrker. I stedet henrettet de 24 sivile, inkludert flere kvinner og seks barn.Den offisielle versjonen var at de sivile ble drept av bomber eller fordi de havnet i kryssild, men amerikanerne ble tvunget til å trekke tilbake forklaringen da magasinet Time i mars brakte bilder fra massakren og vitneutsagn fra irakere. Blant vitnene var ni år gamle Eman Waleed, som hadde sett soldatene drepe besteforeldrene. Andre voksne ble drept mens de forsøkte å skjerme Eman og hennes åtte år gamle bror.

UNDER ÅRETS Cannes-festival var Oliver Stone til stede sammen med Tom Berenger, Willem Dafoe og Charlie Sheen for å lansere en ny og «ultimat» utgave av «Platoon» på dvd, tjue år etter at filmen fikk oscar for beste film og regissør. Filmen skapte stor debatt og mange så den som det endelige oppgjøret med Vietnamkrigen. Aldri før hadde man fått et så rått og autentisk innblikk i den menige soldats krigshverdag.Mange av soldatene i filmen er tenåringer. De kommer fra samfunnets lavere lag, har lite utdannelse og velger soldatlivet fordi det ikke finnes mange muligheter for dem hjemme. En stor andel er svarte. Som Junior sier i filmen: «Goddamn, break your ass for the white man. Ain\'t no justice around here.» Soldatene slåss ikke for fedrelandet, men for å overleve.

OLIVER STONE var optimist i 1986. Han hadde selv kjempet i Vietnam, «Platoon» gikk som en sjokkbølge verden over og den energiske regissøren trodde amerikanerne hadde lært av de enorme tapene. Kanskje tok han det for gitt at en amerikansk president fra nå av ville tenke seg grundig om før han ber unge menn satse sine liv og sin menneskelighet for nasjonen. Han vet at noen av dem vil voldta og drepe sivile og at enda flere vil vende hjem som ødelagte mennesker.Men nå er vi der igjen. Soldatene vet ikke hva de slåss for. Støtten til Irak-krigen minker. Kistene med døde soldater kommer hjem i skjul. Vi ser, ifølge Stone, resultatet av en «militaristisk mentalitet» som igjen bredte seg i USA på slutten av 90-tallet.

I «PLATOON» LAR utmattete soldater sin frustrasjon gå ut over sivile. Den purunge Bunny knuser hjernen på en sivil og kikker fascinert på resultatet. Sersjant Barnes (Tom Berenger) henretter en sjokkskadet kvinne som ikke klarer å være stille. Filmen viser hvordan det går når befalet er udugelige eller opptrer brutalt, når ordren om hvem som skal drepes er diffus og når soldatene er glade for å være et sted der voldtekt betraktes som et frynsegode.Om få dager kommer rapporten om henrettelsene i Haditha. En rekke soldater vil trolig bli stilt for krigsrett. I mellomtida kan vi «lære» av «Platoon».