Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra vondt til verre for Afghanistans barn

Afghanistans barn hadde det mer enn ille før krigen mot Taliban brøt ut 7. oktober. Etter det har det bare blitt verre, sier UNICEFS medarbeider i Afghanistan, Hermione Youngs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men Afghanistans barn bryr seg ikke om krigen. Afghanistans barn har mer enn nok med å kjempe en daglig kamp for å overleve, sier britiske Youngs til NTB. Hun ledet den første hjelpekonvoien inn i Afghanistan etter terrorangrepene i USA 11. september. Onsdag var hun i Norge for dra i gang UNICEFs kampanje for å hjelpe Afghanistans barn.

Med tårer i øynene forteller hun om situasjonen for Afghanistans barn.

- Jeg orker ikke tenke framover. Barna dør, og flere vil dø, hvis ikke Vesten hjelper dem nå. Barna mangler klær, de fryser, de mangler mat, de dør, sier Youngs inntrengende.

Hun har selv bodd seks år i Badakshan-provinsen, nord i Afghanistan. Hun var med den første hjelpekonvoien inn i det hardt prøvede landet etter terrorhandlingene i USA.

Konvoien gikk fra Peshawar i Pakistan til Faizabad i Afghanistan.

-Vi skulle inn med skolemateriell, det var bestemt på forhånd, dette arbeidet har jeg drevet med i tre år, forteller Youngs. På grunn av den truende situasjonen Afghanistan sto oppe i etter terrorangrepene i USA, valgte konvoien som Youngs ledet også å ta med nødutstyr som tepper, sko, gensere og mat.

- Vi tok med det vi hadde i Peshawar. Da vi kom inn i Afghanistan var det ingen som møtte oss der med esler og hester som avtalt. De trodde ikke at vi ville komme på grunn av den spente situasjonen, forteller Youngs.

56-åringen sier hun ikke er sikker på om hun noensinne kommer seg inn i nordområdene i Afghanistan igjen. Hun vil ikke engang forsøke å beskrive hvordan hun seg for seg framtiden for Afghanistans fattige barn og befolkning. Det eneste hun vil si er at Afghanistan har opplevd katastrofer, de har lenge hatt det mer enn ille, og at nå må Vesten hjelpe.

-Dere må hjelpe barna, sier hun inntrengende, blant annet til skoleklassen fra Skagerrak Primary and Middle school, en internasjonal skole i Sandefjord. Før Youngs kom til Norge kommuniserte hun med skoleklassen via Internett. Nå har barna kommet til UNICEFS lokaler i Oslo for å høre mer om FNs Barnefonds arbeid i Afghanistan.

-Hvordan har barna i Afghanistan det? Og har de ikke ris de kan spise, spør elevene blant annet, barn i alderen seks til ti år.

- Nei, de har ikke noe ris. De spiser for det meste litt brød og litt te. Dette er en typisk afghansk liten gutt, sier Youngs og viser lysbilde av en gutt, stående i altfor store gummistøvler, uten bukse, med bare en enkelt skjorte på seg.

Til skolebarna og pressen forteller Youngs at denne gutten før og etter skolen går og samler brensel til familien sin, han fryser, han har det kaldt både hjemme og ute.

- Det finnes nesten ikke ved i Afghanistan. Derfor samler han og de andre barna møkk som de presser sammen til klosser de kan bruke som brensel. Afghanske barn arbeider hardt hjemme, sier Youngs.

UNICEF har opprettet kontonummer 15 til aksjonen for Afghanistans barn.

- Vi trenger 300 millioner kroner til hjelpearbeidet i Afghanistan og områdene rundt. Til nå har vi klart å samle inn vel halvparten, sier Kjersti F. Gjestvang, generalsekretær i UNICEF Norge.

(NTB)

Hele Norges coronakart