Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra vondt til verre for Ap

Arbeiderpartiet setter ny bunnrekord og er nå landets tredje største parti med en oppslutning på 19,3 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fremskrittspartiet gjør et voldsomt byks på 5,5 prosentpoeng, og er jamnstort med Høyre. Til sammen har de to partiene på høyresida vel 46 prosent av velgerne bak seg. Høyrebølgen er avløst av et konservativt stormkast.

Men også statsminister Kjell Magne Bondeviks parti går på en smell på dagens måling MMI har gjort for Dagbladet og NRK. Kristelig Folkeparti går tilbake hele 3,2 prosentpoeng, og er for første gang på halvannet år under ti prosent oppslutning.

Regjeringsdeltakelsen har ikke gitt uttelling blant velgerne. Det samme gjelder for Venstre. Det er Høyre som stikker av med gevinsten.

  • Dette er første meningsmåling fra MMI etter at Thorbjørn Jagland sa han vil gå av som partileder til høsten. Dette har ikke stoppet partiets ras. Det må tolkes som en mistillitserklæring også til Jens Stoltenberg, som er eneste kandidat til å ta over. Særlig illevarslende må det være at ungdommen svikter partiet så katastrofalt, slik bakgrunnstallene viser. Dessuten faller velgeroppslutningen med avstanden fra Oslo. I den tidligere partibastionen Nord-Norge har Arbeiderpartiet nå langt lavere oppslutning enn Fremskrittspartiet.
  • Fremskrittspartiets voldsomme framgang må skyldes debatten om innvandring, æresdrap, tvangsekteskap og omskjæring som har rast den siste måneden. Enkelte imamers uttalelser har vakt reaksjoner som tydeligvis har drevet enda flere velgere i fanget til Carl I. Hagen. Likevel ligger partiet fortsatt et godt stykke bak oppslutningen før partiutrenskingene og den såkalte Søviknes-saken for vel et år siden.

Høyre er fortsatt landets største parti, og står særlig sterkt i Oslo og på Vestlandet. Men oppslutningen nordpå er dårlig.

Det er verdt å merke seg at Høyre og Frp ved et valg i dag ville fått hele 80 representanter på Stortinget. Det er bare tre mandater unna rent flertall for de to høyrepartiene.

  • På MMIs måling går også SV tilbake, og ligger klart under nivået til de tre største partiene. SV og Arbeiderpartiet har nå vel 32 prosent av velgerne. Den såkalte venstresida har aldri stått svakere i etterkrigstida.

Målingen er gjort 14.- 19. februar blant 918 velgere

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!