Fra vondt til verre i Gaza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gazas 1,4 millioner innbyggere må forberede seg på verre tider – selv om situasjonen fra før av er

katastrofal. Sist fredag gjorde islamistorganisasjonen Hamas det klart at den seks måneder lange våpenhvilen med Israel ikke vil bli forlenget, først og fremst grunnet den israelske blokaden av Gaza. Dermed steg spenningen i området. I løpet av helga er flere titalls raketter og granater skutt mot Israel. Israelerne har svart med to angrep fra lufta.

Foreløpig er opptrappingen på et relativt lavt nivå. De fleste rakettene er skutt mot ubebodde områder, og israelernes gjengjeldelse har ikke vært massiv, selv om en palestinsk islamist er blitt drept. Men Israels statsminister Ehud Olmert advarte i går om at Israel ikke vil utelukke å gå til full krig.

Det mest tragiske i situasjonen er at det ikke ser ut til å være noe håp om løsning, i hvert fall ikke på kort sikt. Det skal avholdes parlamentsvalg i Israel 10. februar. Dagens regjeringskoalisjon, der Tzipi Livni er statsministerkandidat, kan ikke vise seg svak overfor Hamas. Det vil nemlig den langt mer nasjonalistiske utfordreren Benjamin Netanyahu og hans Likud-parti tjene på. Trolig vil palestinernes president Mahmoud Abbas før årsskiftet utlyse valg også i Palestina. Det vil heller ikke ha noen dempende effekt på situasjonen i Gaza, der Hamas har regjert i halvannet år.

Konflikten mellom Fatah, som ledes av Abbas

og Hamas, lar seg ikke løse bare ved hjelp av stemmesedler. Jokeren i konflikten mellom Hamas og israelerne er den israelske soldaten Gilad Shalit som har sittet i fangenskap i Gaza i to og et halvt år. Selv om Hamas benekter å ha Shalit i sin besittelse, er det liten tvil om at islamistorganisasjonen avgjør spørsmålet om løslatelse. Men prisen er høy. Hamas krever et stort antall palestinere som sitter i israelsk fangenskap, i bytte mot Shalit.

Så lenge Shalit befinner seg i Gaza, nøler israelerne med full intervensjon. Det er en situasjon Hamas kynisk utnytter. Taperne blir Gazas innbyggere.