Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra vondt til verre i oljeservice

I sommer varslet DNB Markets at oljeservice ville bli enda mer utfordrende. Den siste rigg-tellingen gir lite grunn til optimisme.

Analytiker Martin Huseby Karlsen frykter enda tøffere tider i oljeservice.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Iván Kverme</span>
Analytiker Martin Huseby Karlsen frykter enda tøffere tider i oljeservice. Foto: Iván Kverme Vis mer

(Finansavisen): - Dypvannssegmentet er ikke dødt, men selv om det delvis kan begynne å fungere igjen med en oljepris på 60 dollar, tror vi mye mer kapital vil flyte inn i landbasert boring, sa Eirik R. Mathisen, analytiker i DNB Markets i august.

Mørke utsikter

Sammen med analytikerkollega Martin Huseby Karlsen spådde de, ifølge Finansavisen, mørke utsikter for oljeservice. Så langt har de truffet blink på prognosene.

Den siste amerikanske riggtellingen til Baker Hughes viser at det er 45 prosent flere rigger i drift nå enn i vår, og det ligger an til 30-40 prosent vekst i onshore-investeringer i 2017, ifølge DNB Markets. Interessen for landbasert utvinning er ikke positivt for oljen i havet.

Ytterligere nedsiderisiko

- Vi tror vårt ugunstige kapitalfordelingscase begynner å vise seg. Vi ser ytterligere nedsiderisiko til fallet vi spådde tidligere på 5 til 12 prosent i 2017, som følge av at mer penger vris mot onshore-olje, sier Martin Huseby Karlsen til Finansavisen.

DNB Markets mener offshore, og særlig dypvannsboring, mister kapital til områder med lavere kapitalintensitet, mindre kompleksitet og kortere avkastningssykluser. Finansavisen kan fortelle at oljeserviceteamet til DNB Markets tror vondt vil bli verre for selskaper med offshoreeksponering.

- Det som har vist seg når oljeselskapene har lagt frem rapportene for tredje kvartal, er at de er mye klarere på at de vil satse på landbasert boring. Dermed blir US onshore svingfaktoren, sier analytiker Martin Huseby Karlsen til Finansavisen.

Nå regner de også med et ytterligere nedsidepotensial for offshoreinvesteringene, og at de kan falle mer enn 12 prosent.

Andre økonominyheter:
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner

Gjøvik-mann har bygget én milliard på Gran Canaria

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling