Fra vondt til verre

Den israelske hæren har nå åpenbart fått frie hender til gjengjeldelse, og i går fikk det palestinske politiet tillatelse til å skyte tilbake mot israelske soldater som skyter på demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det går fra vondt til verre i Midtøsten, og man skal lete lenge etter rester av fredsprosessen i den konflikten som nå er gått over til lavintensiv krigføring.
  • Det var et nytt tilbakeslag da Egypt i går trakk tilbake sin ambassadør fra Israel. Egypt, som har avgjørende innflytelse på fredsprosessen, reduserer på denne måten sin rolle og svekker samtidig håpet om en rask løsning. Søndag holdes det første møtet i granskingskomiteen som ledes av den tidligere senator Mitchell, og der utenriksminister Thorbjørn Jagland er ett av fem medlemmer. Komiteens mandat er tosidig. Dels skal den granske forløpet av konflikten mellom Israel og palestinerne de siste to månedene, dels skal den foreslå tiltak som kan forhindre at liknende utbrudd finner sted i framtida.
  • Konflikten er kraftig trappet opp etter at komiteen ble satt ned som et resultat av meklingsforsøket til FNs generalsekretær Kofi Annan. Sjansene for at komiteen skal klare å påvirke det tragiske forløpet som nå er i utvikling, er enda mindre i dag enn da komiteen ble utpekt. Men senator Mitchell er en dyktig mekler og politiker. Hans og komiteens sjanse ligger i at den raskt gjør seg gjeldende i området og kommer med konklusjoner og forslag til tiltak.
  • Sjansene til å lykkes er uhyre små. Lederne på begge sider blir stadig mer politisk svekket. Ehud Baraks politiske handlingsrom forsvant for mange måneder siden. Yassir Arafat mister stadig mer av kontrollen over terrorgruppene som er knyttet til palestinerne. FNs sikkerhetsråd har gitt generalsekretæren i oppdrag å vurdere en innsats av sivile politistyrker etter modell av Hebron, der nordmenn har hatt ansvaret for en ganske vellykket operasjon. Dette er en tanke som Mitchell-komiteen bør innarbeide i sine forslag til tiltak.