Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fråder av sinne

ETNE (Dagbladet): Griske politikere vil selge Europas mest fotograferte foss til Elkem for noen små millioner kroner, men lokalbefolkningen på Vestlandet roper ut sin protest: - Fossen er ikke til salgs for noen pris, den er vår største verdi!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langfossen buldrer 612 meter nedover fjellsida og dusjer hver eneste bil som passerer på europaveien. Vanvittige krefter er løs - og disse musklene vil politikere og næringsliv nå temme og legge i rør.

Hele 17 elver i Saudafjellene skal snus og ende i en kraftstasjon som skal lage like mye kraft som et lite Alta-verk.

- Dersom vilkårene er gode, vil jeg tilrå at kommunen selger fossen, sier Høyre-ordfører Amund Enge i Etne. Elkem har muntlig tilbudt Sauda, Odda og Etne kommuner 90 millioner kroner på deling.

- For lite, mer penger må på bordet, svarer ordfører Enge.

Hvert år stopper 300000 turister ved fossen, det er flere besøkende enn Nordkapp har.

Snart får Enge overlevert 3000 underskrifter mot fossesalget. I Etne kommune bor det 4000 mennesker.

- Disneyland har vi nok av, nå er det uberørt natur som er viktig, sier Per Martin Kjellesvik og Astrid Trå Sørheim i Langfossens Venner.

- Motbydelig

Framsynte politikere så allerede for mange år siden verdien av Langfossen. Derfor ble den fredet mot utbygging, men bare i sommermånedene!

Derfor foreslår Elkem nå at fossen skrus på 1. juni og sildrer forbi bjørk og tue mens turistene gisper og fotograferer, for så å stenge for vinteren. I sju måneder skal den være tørrlagt og vannet ledet mot turbinene.

- Motbydelig, en «av og på-foss» er ikke naturens verk, den er kunstig og ødelagt. Fossen må ikke røres, krever Lars Lundal, som driver kiosken ved fossen. Lundal var tidligere ordfører for Høyre i Etne, nå ser han ikke bort fra at han ender som demonstrant i marka hvis gravemaskinene kommer.

Fattig kommune

Problemet er selvfølgelig at Etne kommune har lite penger. I neste uke skal formannskapet ta stilling til prosjektet, 3. oktober skal kommunestyret si sitt. Alle vet at Stortinget vil legge stor vekt på de berørte kommunenes mening.

- Nå kan Etne markere seg positivt ved å verdsette uberørt natur framfor noen kortsiktige millioner for fossen. Det er en skandale hvis politikerne selger vår natur for smuler, mener Per Martin Kjellesvik og Astrid Trå Sørheim.

- Stortinget kan vedta utbygging sjøl om kommunene går imot. Vi må være realister, mener ordfører Enge.