SKATTEFRADRAG: Du kan kreve fradrag for reiseutgifter selv om du sitter på med noen andre til og fra jobb. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
SKATTEFRADRAG: Du kan kreve fradrag for reiseutgifter selv om du sitter på med noen andre til og fra jobb. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Fradraget du ikke vil glemme

Dette er et av de punktene i selvangivelsen som oftest trenger endringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Selvangivelsen er forhåndsutfylt, men det er ingen hvilepute. Blant punktene som oftest krever endringer, er reisefradraget.

To-timers kravet Utgangspunktet for beregningene er korteste rute med rutegående transport. Du kan få godkjent fradrag for lengre kjøreturer, men må da dokumentere at du sparer to timer reisetid per dag i forhold til offentlig fremkomstmiddel.

Dette kan fort bli aktuelt hvis du begynner så tidlig eller slutter så sent at rutegående transport ikke går.

To timers-kravet stilles også til deg som vil ha ekstra fradrag for bom- og fergeutgifter. Det utelukker de fleste som bor i nærheten av større byområder.

For å få dette ekstra fradraget, må utgiftene overstige 3.300 kroner per år, og gjør de det, får du fradraget fra første krone. Og glemte du å ta med frafraget i fjor er det mulig å føre det opp i år.

Så da er det bare å slå opp i rutetabeller, beregne ventetider og finne ut hvor lang tid det tar å gå til bussen, fra bussen til trikken og fra trikken til jobben.

Les også: Slik blir skatten med firmabil

Eksempel: 20 kilometer Reisefradrag får du for 230 arbeidsdager i året, uavhengig av om du har fire eller fem ferieuker. Men var du borte fra jobb i mer enn 15 dager i fjor, må du begynne å regne med faktiske arbeidsdager.

Jobber du deltid, skal fradraget alltid beregnes etter faktisk antall arbeidsdager. Bunnfradraget er på 13.950 kroner, mens reisefradraget er på 1,50 kroner per kilometer. Det betyr at du må ha minst 20 kilometer til jobben (hver vei) i fulltidsstilling for å være berettiget til fradraget.

Reiser du over 50.000 kilometer i året, reduseres satsen til 0,70 kroner per kilometer.

Sitter du på? Til slutt må du huske at reisefradraget gjelder uansett fremkomstmiddel (inklusive sykkel og firmabil), og hvis du sitter på med noen (inklusive ektefelle), får begge fradraget.

Avstanden til jobben runder du av opp til nærmeste hele kilometer. Og har du ekstrajobb, får du 1,50 kroner per kilometer for kjøring til og fra denne også. Reisefradrag føres i selvangivelsens post 3.2.8.

Her finner du flere tips til selvangivelsen

Her kan du sjekke om du bruker mer eller mindre tid på selvangivelsen enn andre.