Frafallet i skolen «koster» minst 7,5 milliarder i året

Når så mange dropper ut av videregående skole medfører det en sløsing i milliardklassen.

UTDANNING: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen forsøker å gjøre noe med frafallet i videregående skole. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
UTDANNING: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen forsøker å gjøre noe med frafallet i videregående skole. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 30 prosent av elevene i videregående skole faller fra, viser SSBs statistikk som fanger opp alle kullene til og med de som begynte på videregående høsten 2007, skriver Finansavisen.

Etter fem år har bare 55 prosent av yrkesfagelevene fullført en treårig utdanning. I studiespesialisering er tallet rundt 95 prosent.

Enorm sløsing Halvparten av fylkenes årlige budsjetter på 60 milliarder kroner går til videregående skoler.

Med minst 25 prosent frafall er Halvorsen enig i at det representerer en sløsing på minst 7,5 milliarder kroner årlig.

— Ja. Og i tillegg sparer vi milliarder på at unge som fullfører videregående skole får mindre tilbøyelighet til uføretrygding, de blir i mindre grad synlige på sosialstatistikken og kriminalstatistikken, sier hun til avisen.

Reproduserer forskjeller Trolig vil dropout-elever få barn som selv blir dropouts. I hvert fall viser SSB-tallene at foreldres utdanning forklarer voldsomt mye av barnas gjennomføring av videregående skole.

Blant studiespesialiseringselever med foreldre med høyere utdanning, fullfører 83 prosent på normert tid. Av yrkesskoleelever med foreldre med høyere utdanning faller 18 prosent fra, av foreldre med maksimalt grunnskole er frafallet på 43 prosent.

Tilsvarende er det en klar sammenheng mellom elevenes poeng ved opptak til videregående skole og gjennomstrømmingen. «Alle» med de høyeste ungdomskolekarakterene kommer seg gjennom.

Mellom to tredjedeler og tre fjerdedeler av elevene med svakeste poengsummer slutter underveis.

Halvorsen konstaterer også at elever med over 5 i snitt fra ungdomsskolen fullfører vidergående. Av dem med under 3 i snitt, er det færre som fullfører.

Gjennomgang av utdanningen Halvorsen varslet for en måned siden gjennomgang av høyere utdanning og en ny stortingsmelding på dette.

I sin ferske stortingsmelding om videregående utdanning har hun lagt vekt på å få en mer praktisk og variert ungdomsskole, og på etterutdanning av samtlige ungdomsskolelærere i løpet av de neste fire årene.

BARNEHAGE: I tillegg til gjennomgangen av videregående- og høyere utdanning kommer Kristin Halvorsen (SV) også med en ny barnehagemelding.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BARNEHAGE: I tillegg til gjennomgangen av videregående- og høyere utdanning kommer Kristin Halvorsen (SV) også med en ny barnehagemelding. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

— Vi har som mål at 75 prosent av elevene skal gjennomføre videregående skole innen 2015, sa Halvorsen nylig i sitt innledningsforedrag på Nasjonal opplæringskonferanse 2013.

Regjeringens strategi for ungdomstrinnet har som mål å gjøre ungdomsskolen mer praktisk og variert. Det er innført valgfag på ungdomstrinnet, og i høst starter et program for skolebasert kompetanseheving for alle lærere i ungdomsskolen. Her vil man bruke gode erfaringer fra prosjektet Ny GIV, som har som mål å øke gjennomføringen i videregående skole.

Men hvor langt unna målet er Halvorsen nå?

— Vi har foreløpig bare tall på fylkesnivå, og de viser at det er krevende. I fylker som Hedmark, Oppland og Østfold, med lavt utdanningsnivå blant de voksne, ser vi en pen fremgang. Vi ser at mye virker. Men dette er en krevende ambisjon etter et stabilt høyt frafall i 20 år, sier hun til Finansavisen.

Les også: Vil ha skattelette for smarte innvandrere

MAT SKAL DE OGSÅ HA: Utdanningsminister Kristin Halvorsen og SV leder Audun Lysbakken besøkte tre skoler i Fusa kommune, Hordaland, nylig. Her diskuterte hun blant annet med Marianne Vindenes tv. og Anna Skaathun om maten elevene får på skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MAT SKAL DE OGSÅ HA: Utdanningsminister Kristin Halvorsen og SV leder Audun Lysbakken besøkte tre skoler i Fusa kommune, Hordaland, nylig. Her diskuterte hun blant annet med Marianne Vindenes tv. og Anna Skaathun om maten elevene får på skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer