Frakoblet alarmsystem tok livet av Akerselva

Klorutslippet pågikk i et halvt døgn før det ble oppdaget. Da hadde 6000 liter lekket ut.

TRIST SYN: Mengder av død fisk lå og fløt i vannet i dagene umiddelbart etter klorutslippet. Nå er faunaen i Akerselva delvis utryddet. Foto: AUDUN SØRSDAL, OSLO VANN- OG AVLØPSETAT
TRIST SYN: Mengder av død fisk lå og fløt i vannet i dagene umiddelbart etter klorutslippet. Nå er faunaen i Akerselva delvis utryddet. Foto: AUDUN SØRSDAL, OSLO VANN- OG AVLØPSETATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter mange års målrettet arbeid hadde det endelig lyktes å bringe liv til Akerselva igjen, etter at elva i årtier lå livløs som følge av den massive forurensingen fra industrien i Oslo; de seinere åra har det til og med vært mulig å fiske laks midt i hovestaden.

Innsatsen kan ha vært forgjeves, etter at 6000 liter klor i forrige uke rant ut i elva fra vannrenseanlegget Oset. Mengder av død fisk har ligget flytende, og store deler av faunaen må anses som utryddet.

Klorlekkasjen startet allerede tidlig tirsdag kveld, men ble ikke oppdaget før morgenen etter. I dag kommer det fram hvorfor: Store mangler ved alarmsystemet gjorde at lekkasjen aldri ble varslet.

Ikke koblet til - Alarmen som skulle varslet om utslippet var skrudd av, sier Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter, fiskeri og havbruk i miljøstiftelsen Bellona, til Dagbladet.

Da Bellona foretok en befaring av vannbehandlingsanlegget i forrige uke, kom det fram at alarmsystemet var fysisk avstengt etter at alarmen hadde gått av ved flere anledninger.

- I stedet for å justere hvilket nivå av klor som skulle til for at alarmen gikk av, ble den skrudd helt av, sier Dalen.

Bellona har nå anmeldt vann- og avløpsetaten til politiet.

Jo-Egil Sveen, prosjektleder for Nye Oset vannbehandlingsanlegg, bekrefter Bellonas opplysninger.

- Utslippet ble oppdaget av alarmen da folk kom på jobb dagen etter, forteller Sveen til Dagbladet.

Han opplyser til Dagbladet at alarmen i dette tilfellet ikke var koblet til telefonoppringing, og at det derfor gikk et halvt døgn før uhellet ble oppdaget.

- Verst tenkelig - Dette er det kjedeligste som har hendt. Den verste tenkelige situasjonen, sier prosjektlederen, som nå ser på tiltak til hvordan man best kan få tilbake livet i Akerselva.

Han forklarer at lekkasjen skyldtes en rekke av uheldige omstendigheter.

- En muffeskjøt på slangen som fraktet kloren, gikk i stykker. Som sikring var det etablert et system med mottrykksventiler, men dessverre var denne ventilen ikke justert riktig. Det førte til en hevertvirkning slik at klortanken begynte å tømmes, sier prosjektleder Sveen.

- Hvordan kunne klor renne rett ut elva?

MÅLER: Folk fra Norsk institutt for vannforskning (Niva) var i går i elva for å ta prøver. Foto: AUDUN SØRSDAL, OSLO VANN- OG AVLØPSETAT
MÅLER: Folk fra Norsk institutt for vannforskning (Niva) var i går i elva for å ta prøver. Foto: AUDUN SØRSDAL, OSLO VANN- OG AVLØPSETAT Vis mer

- Lekkasjen skjedde på et sted som ledet klor til en drenskanal i det gamle anlegget som dessverre gikk rett ut i elva, sier Sveen.

Han forklarer at han nå jobber med å finne sikrere løsninger, og beklager at dette ikke er blitt gjort tidligere.

- Kjempealvorlig Stemningen er trykket både i fagmiljøet og blant Oslo-politikerne etter miljøtragedien, som det er satt store ressurser inn på. Marius Dalen i Bellona mener vi nå er vitne til en miljøkatastrofe.

- Når man ser rapportene til Niva, ser det ut til at utslippet har tatt knekken på det meste av liv i elva, sier Dalen.

- Dette er kjempealvorlig, sier miljøbyråd Jøran Kallmyr (Frp) til Dagbladet.

- Nå konsentrerer vi oss om tre ting: å finne ut hva som har skjedd, å redusere risikoen for at det skjer igjen, og få fisken tilbake. Jeg lover at det skal vi gjøre, sier Kallmyr.

Han satte i gang granskning av saken i går kveld, med en gjennomgang av hele anlegget.

- Det skal være sikring alle steder der det er klor. Noe har ikke fungert. Foreløpig ser det ut til å dreie seg om en teknisk svikt, sier han.

Befaring Kallmyr og miljøminister Erik Solheim skal i ettermiddag på befaring på Oset. Samtidig sitter vann- og avløpsetaten i Oslo kommune i et møte med Norsk institutt for vannforskning (Niva) og Oslomarkas fiskeadministrasjon (Ofa) for å stake ut kursen videre.

Også tidligere i nyere tid har Akerselva blitt utsatt for dødbringende utslipp, men dette siste utslippet er spesielt uheldig siden det skjer høyt oppe i elva.

PRØVER: Finn Paulsen i vann- og avløpsetaten tar prøver av den sterkt forurensede elva. Foto: AUDUN SØRSDAL, OSLO VANN- OG AVLØPSETAT
PRØVER: Finn Paulsen i vann- og avløpsetaten tar prøver av den sterkt forurensede elva. Foto: AUDUN SØRSDAL, OSLO VANN- OG AVLØPSETAT Vis mer