- Fraksjonsvirksomhet på øverste hylle

- Men bra at Jens forteller sannheten om lederstriden, sier Thorbjørn Berntsen.

STRIDEN OVER: Ap-veteran og tidligere nestleder i Ap, Thorbjørn Berntsen, i samtale med daværende partileder og statsminister Jens Stoltenberg på landsmøtet i 2007. På dette tidspunktet er lederstriden med Jagland forlengst historie, og Stoltenberg er i full gang som sjef for den rødgrønne regjeringen. Til høyre daværende LO-leder Roar Flåthen og daværende nestleder Hill-Mara Solberg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
STRIDEN OVER: Ap-veteran og tidligere nestleder i Ap, Thorbjørn Berntsen, i samtale med daværende partileder og statsminister Jens Stoltenberg på landsmøtet i 2007. På dette tidspunktet er lederstriden med Jagland forlengst historie, og Stoltenberg er i full gang som sjef for den rødgrønne regjeringen. Til høyre daværende LO-leder Roar Flåthen og daværende nestleder Hill-Mara Solberg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Jens Stoltenberg forteller i boka si at han etter katastrofevalget i 2001 deltok i møter bak partileder Thorbjørn Jaglands rygg om hvordan Jens Stoltenberg skulle ta opp kampen om lederskapet.

- Jeg visste jo at mange drev og kokte, men at det var direkte møtevirksomhet. Hadde det vært etter de gamle vedtektene, hadde jo dette blitt rammet av eksklusjonsparagrafen. Det er jo fraksjonsvirksomhet på øverste hylle. Dette var en trist periode i Ap, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

Det var Berntsen som hentet Stoltenberg tilbake til politikken som statssekretær i miljøverndepartementet i Gro Harlem Brundtlands siste regjering. Men under lederstriden som raste etter valgnederlaget i 2001, ble Berntsen ansett som en av Jaglands støttespillere.

Ba Stoltenberg vente

Berntsen sier til Dagbladet at han, da det raste som verst, ba Stoltenberg om å om å droppe å utfordre Jagland.

- Jeg ba han vente til neste landsmøte. Da ville han fått partilederjobben servert på et sølvfat. Dette var før Jagland gikk ut og sa at han ikke var lederkandidat. Men Jens sa at dette nå hadde kommet for langt, sier Berntsen.

Stoltenberg forteller i boka at han ble bedt av flere, blant andre Bjarne Håkon Hanssen og Karita Bekkemellem og medarbeiderne Jan-Erik Larsen og Marianne Aasen Agdestein, om å utfordre Jagland som leder. De mente Ap ikke ville vinne valg med fortsatta delt ledeskap og personstrid. Stoltenberg forteller også at han ønsket å unngå personstrid, men at han ved årrskiftet 2001/2002 kom til at han måtte ta et oppgjør med Jagland:

«Det måtte bli ham eller meg», skriver Stoltenberg.

Berntsen sier det er bra Stoltenberg forteller hvordan det var.

-Jens hadde sine grunner. Han er ærlig, og forteller sin del av historien. Det skal han ha for. Det fjerner grunnlaget for spekulasjoner. På et tidspunkt vil sikkert Thorbjørn komme med sin versjon, sier Berntsen.

- Drøyt av Berntsen

Dagen etter at Jagland fikk et illebefinnende og ble innlagt på Rikshospitalet, hadde VG et intervju med Berntsen. Stoltenberg oppfattet det nærmest slik at Berntsen la skylda for at Jagland var blitt syk, på Stoltenberg.

- Han ba meg trekke meg «av hensyn til Jaglands helse». Det var urimelig, og det gikk inn på meg. Selv om jeg hadde jobbet tett sammen med Thorbjørn Berntsen og visste at han kunne si det han følte der og da, syntes jeg dette var for drøyt. At han trodde at Thorbjørns problemer ville løse seg om jeg trakk meg, viste at han hadde dårlig kontakt med det som rørte seg i partiet, skriver Stoltenberg.

Berntsen avviser at han prøvde å legge skylda for Jaglands kollaps på Stoltenberg.

- Jeg sa ikke det, det var det VG som skrev. Det var selve situasjonen med stress og press som var bakgrunnen, sier Berntsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer