FRAKTER VALGURNER: En afghansk man og en gutt leder eselet lastet med valgurner og annet valgmateriale til lokalene i landsbyer som ikke er tilgjengelig for bil. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix
FRAKTER VALGURNER: En afghansk man og en gutt leder eselet lastet med valgurner og annet valgmateriale til lokalene i landsbyer som ikke er tilgjengelig for bil. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpixVis mer

Frakter inn valgurner med esler

Forbereder Afghanistans fjerntliggende landsbyer for presidentvalget i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av landet har fortsatt stor mangel på skikkelige veier, og dermed er det blitt nødvendig å bruke esler for å få valgutstyret fram.

Lederen for Afghan Independent Election Commission (IEC) i distriktet Shutul, Maulana Gulbuddin, bekrefter at det er utfordrende å få utstyret fram.

- Esler egner seg godt til å frakte materiale langs veier som ikke er farbare for biler.

Omkring 4.000 esler, hester, muldyr og kameler er satt i tjeneste for å distribuere og samle inn valgurner og utstyr i ni afghanske provinser.

13,5 millioner afghanere er stemmeberettiget under helgens presidentvalg.

Frykter valgfusk Vestlige land håper å unngå en reprise av forrige skandalevalg når afghanerne lørdag skal velge president Hamid Karzais etterfølger.

UTILGJENGELIG: Esler tar seg fram på veier som er ufarbare for biler i forkant av helgens presidentvalg i Afghanistan. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix
UTILGJENGELIG: Esler tar seg fram på veier som er ufarbare for biler i forkant av helgens presidentvalg i Afghanistan. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Demokratiet har fortsatt svært trange kår i Afghanistan, der ingen med sikkerhet vet hvor stor befolkningen er, ei heller hvor mange som er i stemmeberettiget alder.

Ifølge NATO var det ved forrige valg 15,6 millioner registrerte velgere, noe som skulle tilsi at så å si samtlige afghanere i stemmeberettiget alder hadde registrert seg — og det i et land der nesten åtte av ti verken kan lese eller skrive.

Over 1 million stemmer ble da også forkastet, mens det ble talt opp i underkant av 4,6 millioner stemmer.

Foran årets valg skal ytterligere 3,8 millioner afghanere ha registrert seg som velgere, men hvor mange som alt i alt kan avgi stemme på valgdagen, vet ingen. Det er en sikker oppskrift på valgfusk.

Taliban truer Taliban har som vanlig truet med å sabotere valget, men myndighetene i Kabul er optimistiske og anslår at bare 6 prosent av valglokalene vil måtte holde stengt på valgdagen.

Norske diplomater i Kabul stiller seg tvilende til dette og viser til at 14 prosent av lokalene måtte holde stengt under forrige valg.

FRAKTER URNER: Valgmedarbeidere på vei til valglokaler med urner og utstyr til helgens presidentvalg. Omkring 4.000 esler, hester, muldyr og kameler er satt i tjeneste for å distribuere og samle inn valgurner og utstyr i ni afghanske provinser. Foto: Reuters / NTB scanpix
FRAKTER URNER: Valgmedarbeidere på vei til valglokaler med urner og utstyr til helgens presidentvalg. Omkring 4.000 esler, hester, muldyr og kameler er satt i tjeneste for å distribuere og samle inn valgurner og utstyr i ni afghanske provinser. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

I ettertid viste det seg at det strømmet inn valgurner, fullstappet med Karzai-stemmer fra valglokaler som beviselig hadde holdt stengt.

(©NTB)