Fraktes ut med søpla

Ved flere sykehus og sykehjem i Oslo fraktes de døde ut samme vei som søpla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved Diakonhjemmets sykehus i Oslo hentes de avdøde i varemottaket. Kistene med de døde fraktes ut gjennom ganger fulle av skrot og gamle møbler. Bårebilene har parkeringsplass like ved en søppelcontainer.

- Forholdene her og mange andre steder i Oslo er uverdige. Jeg håper ikke jeg blir kjørt ut søppelgangen når min tid kommer, sier Marita G. Eikenes, administrerende direktør i begravelsesbyråkjeden Fonus.

- Vi har forsøkt å ta opp dette med institusjonene, men uten de helt store resultatene, sier byråleder i Jølstad Byråer i Oslo Odd Borger Jølstad.

- Dette er helt klart et problem som bør tas opp, sier administrerende direktør Harald Schee i begravelsesbyrået Nordstrand Wang.

Ulåste kjølerom

Ved flere av Oslos sykehjem opplever de ansatte i begravelsesbyråene å måtte bære kistene forbi matrester, skrot og søppel. Dårlig plass og kjølerom som ikke er låst, er andre problemer.

- Hvem som helst kan i mange tilfeller spasere rett inn i kjølerommet. Det er betenkelig, spesielt med tanke på likskjendingen i Skien nylig, sier Eikenes.

- Dersom de pårørende hadde visst hvordan forholdene egentlig var, tror jeg mange hadde blitt sjokkert, fortsetter hun.

Vil rydde opp

Direktør Morten Skjørshammer ved Diakonhjemmets sykehus kjenner ikke til problemet og ber om å få gå ned for å kikke når Dagbladet ringer.

- Dette er uakseptabelt. Vi kan ikke ha det sånn. Vi må se på en ny ordning med en annen inngang, sier han.

Også andre vil ordne opp.

- Dette er et stort problem. Men vi vil prioritere det, og forholdene ved Lillohjemmet kommer til bli bra i løpet av en måned, lover fungerende direktør i Bydel Grefsen-Kjelsås, Bjørnar Berg.

Marita G. Eikenes i Fonus er glad for de som vil rydde opp, men mener mye av problemet ligger i bygningene og at man ikke tenker på problemet når sykehjem og sykehus planlegges.

- Da det nylig ble bygd nytt sykehjem på Åsnes i Flisa, ble vi kontaktet mens sykehuset ennå var på tegnebrettet. Dermed fikk vi kjempefine forhold med et eget kapell med rampe som bare brukes til å frakte ut avdøde, sier hun.

UVERDIGE FORHOLD: Kjell Magne Rasmussen og Marita G. Eikenes fra begravelsesbyråkjeden Fonus gjør klar til å hente et lik ved Diakonhjemmets sykehus i Oslo. Kista på bildet er tom.