- Fraktet romfolk til Oslo og tvang dem til tyveri og tigging

- Ble slått, sparket og innesperret i denne blokka.

- SLAG OG SPARK: I en leilighet i denne blokka på Bjølsen i Oslo skal to av de antatte ofrene ha blitt holdt igjen av 48-åringen mot deres vilje. Foto: Frank Karlsen
- SLAG OG SPARK: I en leilighet i denne blokka på Bjølsen i Oslo skal to av de antatte ofrene ha blitt holdt igjen av 48-åringen mot deres vilje. Foto: Frank KarlsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 48 år gammel renholder og hans svigersønn (23) er siktet  i oslopolitiets første store menneskehandel-sak med rumenske tiggere. I denne boligblokka  skal to av dem ha blitt slått, sparket og innesperret.

Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet har siden i fjor sommer etterforsket en serber (48) og en rumener (23) for å ha hentet romfolk fra Romania til tvangsarbeid i Oslo. Begge er siktet for menneskehandel, mens 48-åringen i tillegg må svare for påstått frihetsberøvelse mot to av de fornærmede.

Mennene ble pågrepet og varetektsfengslet i full isolasjon i januar i år, men politiet har lagt lokk på saken fram til nå, blant annet på grunn av kompliserte avhør i utlandet.

Totalt sju rumenere - hvorav minst én kvinne - er regnet som ofre i saken, etter at de siktede i henholdsvis juli og november i fjor kjørte dem i bil fra Romania til Oslo. Etter det Dagbladet forstår har rumenerne forklart at de ble lurt til Norge med løfter om lyse jobbutsikter, før bakmennene ved ankomst i stedet truet dem til å begå tyverier og tigging for å betale reisen - i utgangspunktet 100-200 Euro (ca. 750-1500 kroner).

- Jeg kan bekrefte at saken etterforskes som menneskehandel. Per nå dreier den seg om sju fornærmede som på to ulike tidspunkt i 2012 har blitt rekruttert i hjemlandet og fraktet til Norge. Her havnet de etter vår mening i en tvangssituasjon da de måtte skaffe penger på ulike måter for å betale gjelden de hadde satt seg i, sier politiadvokat Ane Evang ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Under den lange bilturen til Oslo skal de siktede ha tatt kontroll over rumenerne ved å samle inn ID-kortene deres før en ferjeoverfart fra Tyskland til Sverige, etter det Dagbladet forstår. De fattige romaene oppfattet det som at deres eneste identifikasjon ble holdt som pant.

Vold og trusler Framme i Oslo ble de i tida som fulgte flere ganger oppsøkt av de siktede, på steder som Vaterlandsparken på Grønland. Der skal noen av dem også ha blitt slått. I tillegg til tigging i sentrumsgatene, skal flere av rumenerne ha blitt tvunget til å utføre lommetyverier, blant annet av mobiltelefoner. Noen av de fornærmede har også fortalt at hovedmannen krevde at de skulle kjøre for å stjele diesel.

To av de antatte ofrene har forklart at 48-åringen ved en anledning i januar i år holdt dem igjen i en leilighet på Bjølsen i Oslo mot deres vilje, mens de ble utsatt for slag, spark og trusler om at han skulle brekke armer og bein.

Oslo tingrett mener mange av de fornærmede har forklart seg sammenfallende, og at det de beskriver rammes av menneskehandelparagrafen. I en fengslingskjennelse skriver retten at beslagene politiet har gjort under ransakinger indirekte underbygger tiggernes versjon.

- Spurv med kanoner 48-åringen, som har adresse øst i Oslo, hadde for seks år siden en mindre ligningsinntekt i Norge, før han tilsynelatende ikke tjente penger de påfølgende fire åra. I juni i fjor registrerte han et renholdsfirma i Oslo som enkeltmannsforetak.

Den nå fengslede mannen har statsborgerskap i Serbia og Montenegro og regner seg som albansk rom. Hans medsiktede svigersønn er rom fra Romania, i likhet med de fornærmede i saken. Etter det Dagbladet forstår mener 48-åringen at rumenerne legger skylda på ham alene fordi han har annen geografisk bakgrunn.

- Påtalemyndigheten skyter spurv med kanoner med en menneskehandel-siktelse. Min klient har forklart at disse personene avtalte med ham å bli kjørt til Norge og at transporten naturlig nok ikke var gratis. Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen og stiller seg helt uforstående til påstandene i den, sier 48-åringens forsvarer, advokat Stian Mæland ved advokatfirmaet Matrix, til Dagbladet.

- SPURV MED KANONER: Advokat Stian Mæland, forsvarer for den siktede 48-åringen, mener det er flere opplysninger i saken som ikke henger sammen med påstandene om tvang og menneskehandel. Arkivfoto: JACQUES HVISTENDAHL
- SPURV MED KANONER: Advokat Stian Mæland, forsvarer for den siktede 48-åringen, mener det er flere opplysninger i saken som ikke henger sammen med påstandene om tvang og menneskehandel. Arkivfoto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Han vil ikke kommentere detaljer i saken.

Også 23-åringens forsvarer opplyser at hans klient bekrefter transport av fem av de fornærmede fra fra Romania, men at han nekter for tvang og trusler.

- Han er anklaget for tvang knyttet til betaling av vederlag etter reisen til Norge, men nekter straffskyld og sier at han ikke har gjort noe galt, sier advokat Marius Oscar Dietrichson ved Advokatfirmaet Furuholmen, til Dagbladet.

«Trekk anmeldelsen» I forrige uke besluttet Oslo tingrett å forlenge varetektsfengslingen for begge de siktede i ytterligere fire uker med brev- og besøksforbud. Retten frykter at 48-åringen vil påvirke vitner i saken om han blir løslatt, og viser blant annet til at siktedes kone skal ha møtt en av de fornærmede på gata og bedt ham om å trekke politianmeldelsen.

Tiggerne er tatt hånd om som antatte menneskehandelofre, noe som blant annet innebærer at de har fått en såkalt refleksjonsperiode med seks måneders arbeids- eller oppholdstillatelse i Norge, i tillegg til sosialhjelp og beskyttelse for å kunne bryte med miljøet.

Politiet vil ikke bekrefte noen detaljer rundt de alvorlige siktelsene.

- Selv om etterforskningen har pågått lenge, gjenstår det ennå flere avhør i saken. Vi vil derfor vente med å kommentere saken ytterligere, sier politiadvokat Evang.