Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fram, fram, bondemenn

Navn: Odd Roger Enoksen Alder: 44 Yrke: Bondefører

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odd Roger Enoksen har gjort det klart at han er odelsgutt til Senterpartiet, og han får skjøte på bruket på landsmøtet i Tromsø i mars. Der får han nok også vite at jobben hans blir å hente partiet hjem til fjøs og stall og kommunekontor etter et tiår på lykkejakt i byen. Senterpartiet har begynt på veien hjem, og kanskje Enoksen er mannen til å finne veien.

For han har bondeblod i årene. Han kommer fra Andøya der selv moltemyrene er parsellert, og der det er så værhardt at asfalten blåser av veien i de verste høststormene. Han tilhører den nye generasjonen av driftige bondegutter som driver business og eksporterer norsk matjord til EU. Så driftig at selskapet Andøytorv fikk en påtaleunnlatelse for å dumpe torvrester på gamle samiske tufter. Det var nok til å hindre at han ble fiskeriminister for halvannet år siden, men da var saken ennå ikke avgjort. Men med næringsvettet i behold, ble han leder i Stortingets næringskomite. Nå aksler han trøya for større oppgaver.

Det var en graviditet som skulle til. Oljeminister Marit Arnstad venter barn, og ønsker ikke ledervervet i Sp, for der får man neppe barselpermisjon. Nå er ikke fødsler noe ukjent for Enoksen. Han fortalte selv til Aftenposten før nyttår at han han egenhendig har tatt imot åtte barn som ambulansesjåfør. Dessuten har han fire døtre selv. Gift med kontordame Anne Kari Spjelkavik.

Med ledervervet i Senterpartiet er han også invitert til Bondeviks bord som statsråd, men der blir det nok ikke Annes jobb han overtar. Hun trives for godt og er nok ennå så mektig i partiet at ingen vil nekte henne Kulturdepartementet som «kårstue». Enoksen kan for eksempel bli fiskeriminister før folk oppdager at vi allerede har en fra Senterpartiet.

Enoksens første politiske oppgave er å bli kjent. Det blir han bare på tv, og de første debattene har ikke avslørt ham som det store sjarmtrollet. Han har ikke Annes evne til å begeistre, men nå er det snart bare bønder og fiskere igjen i partiet. De lar seg ikke begeistre. De vil bare vite at de får det omtrent som før og litt bedre. Og denne tryggheten kan kanskje Enoksen gi dem. Han skal lede bondeflokken inn i et nytt årtusen. Tore Hund fra Bjarkøy ledet bondeflokken til seier på Stiklestad i 1030. - Fram, fram bondemenn, ropte han.

Får vi høre det samme slagordet i Tromsø i mars?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media