Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fram med solbrillene, men vent med å kaste vinterjakka

Det blir kjølig, men solrikt flere steder i landet i helga.

ÅRETS SISTE APRILHELG: Det er få dager til mai, men temperaturene lar fortsatt vente på seg. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅRETS SISTE APRILHELG: Det er få dager til mai, men temperaturene lar fortsatt vente på seg. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om vi snart skriver mai, ser det ut til at det kan være lurt ikke å legge vekk vinterjakka helt ennå, skal vi tro meteorologens siste værprognoser for helgeværet.

- Vi har ei kjølig vårhelg med spredt bygeaktivitet i vente, det er fare for frostnetter og tåke om morgenen.

Slik oppsummerer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Gunnar Livik, årets siste aprilhelg overfor Dagbladet.

Tordenbyger på Østlandet

Mer detaljert viser værprognosene at det er ventet et skriftende skydekke på Østlandet lørdag, det er særlig i den nordlige delen det ventet mest skyer. Det betyr med andre ord at sola vil gløtte fram i perioder.

- På grunn av ustabile luftmasser er det ventet liten tordenfare på Østlandet i dag. Det er fare for enkelte regnbyger fra ettermiddagen og lokal morgentåke, sier Livik.

Også fredag var det meldt lokal tordenfare i nordlige deler av Østlandet.

I andre deler av Østlandet, i Telemark og i Agder-fylkene, er det ventet ettermiddagsbyger i innlandet. Ellers blir det sol og lite vind, bortsett fra vest for Lindesnes. Der er det ventet nordvestlig frisk bris.

Snø på 200 meter

Omtrent like pent vær er det ventet sør for Stad. Det er fare for enkelte regnbyger, men rogalendingene og hordalendingene kan nyte få eller ingen skyer.

- I Sogn og Fjordane er det ventet minkende bygeaktivitet utover dagen, og så lave temperaturer at det kan komme snø fra 300 til 600 meter, sier meteorologen.

Også litt lenger nord, i Møre og Romsdal og Trøndelag, er det meldt skriftende skydekke. Nedbør kan komme som snø fra 200 til 500 meters høyde.

Noe av det samme været er ventet i Nordland lørdag. I Lofoten og i Vesterålen blir været kjøligere, og det kan bli nordøstlig kuling på regn og snø fra 200 til 400 meters høyde.

Dessverre ser det ikke ut til at innbyggerne i Troms og Finnmark kan nyte sola som sørlendingene, for det er aller dårligste været her til lands finner man landets to nordligste fylker.

- I Troms og Finnmark er det meldt vind med øst og nordøstlig retning. I Troms vil det bli perioder med regn i lavlandet og i indre strøk, og i Finnmark er det ventet snøbyger. Desto lenger nord du oppholder der, desto kaldere, sier Gunnar Livik.

Og mens man er i nord: På Spitsbergen er det ventet vestlig bris og for det meste skyer. Det betyr at de som skal delta i Svalbard skimaraton, får en grå dag.

METEOROLOG: Gunnar Livik. Foto: Universitetet i Bergen
METEOROLOG: Gunnar Livik. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Tidligere i april var det meldt opp til 16 grader enkelte steder. Like varmt blir det ikke i helga. Temperaturene blir på det høyeste rundt ti grader på Østlandet lørdag. I for eksempel Bergen er det meldt ni grader, i Trondheim er det meldt sju grader, og i Tromsø er det meldt fire grader, ifølge Yr.

Finest søndag

Når man går over til ukas siste dag, er det meldt lokal nattefrost i hele Sør-Norge. På Østlandet er det i tillegg ventet morgentåke. Utover dagen blir været varierende, men ender fint.

- Det er meldt spredte regnbyger nord på Østlandet, lave temperaturer på morgenen, og det kan komme snøbyger fra 200 til 600 meter, men det blir en bedring utover dagen, sier meteorologen.

På Vestlandet er det søndag ventet nordlig bris, men fortsatt kjølige temperaturer. Ellers ser det ut til å bli en solrik dag for vestledningene.

- Det kan dannes regnbyger i ytre og indre strøk av Sogn og Fjordane og ettermiddagsbyger. Ellers er det ventet opphold og lange perioder med sol på Vestlandet søndag, sier Livik.

Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland vil også få mye av det samme været: skiftende skydekke og sol, bare litt lavere temperaturer.

De som i hvert fall ikke bør legge vekk vinterjakka, er innbyggerne i Troms og Finnmark. I Troms er det ventet perioder med snø og nordøstlig kuling søndag. I Finnmark er det ventet snøbyger i kyststrøkene, men det er vidda som er aller mest utsatt for snø.

Oslo får de høyeste temperaturene søndag, med 13 grader. Ellers ser det ut til at temperaturene blir rundt ti grader i lavtliggende strøk. Det vil fortsatt være kaldest i nord, der for eksempel Tromsø vil få fire grader.

- Det er kjølig luftmasser i disse tider, og ikke de store temperaturene å snakke om, sier meteorolog Gunnar Livik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media