<strong>IKKE TIL Å MISFORSTÅ:</strong> Meteorologene forbereder bilfolket på at sommeren er slutt i fjellhøydene i Sør-Norge.
IKKE TIL Å MISFORSTÅ: Meteorologene forbereder bilfolket på at sommeren er slutt i fjellhøydene i Sør-Norge. Vis mer

Fram med vinterdekkene i sør - pluss 20 i nord

Og nest våteste september i Oslo siden 1944.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

20 plussgrader tett på Polarsirkelen, snøvarsel med faresignal over fjellet i Sør-Norge og den nest våteste innledningen på september siden annen verdenskrig.

Alt innenfor et par dager i et langstrakt land, som ville strukket seg fra Lindesnes til Roma hvis det ble kongeriket ble snudd opp ned.

Det siste er et HVIS, værdataene er fakta og en bekreftelse på mangfoldet i starten av norsk høst.

Snøvarslet først:

Gult farevarsel om mye snø i fjellene i Sør-Norge fra torsdag kveld. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene!

Dette er budskapet tirsdag fra Meteorologisk institutt med gulmerket faresone og umiskjennelige trafikkskilt med glatt føre-advarsel over de såkalte langfjellene fra Dovre-traktene og helt mot sør.

Om hva Meteorologisk institutt regner for «mye snø» rett for midten av september. svarer statsmeteorolog Martin Granerød:

- Ikke sommerdekk

- Vanskelig å tallfeste, kanskje 5–10 centimeter snø og slaps. Uansett nok til at det ikke vil være forsvarlig å kjøre over fjellet mellom øst og vest på sommerdekk torsdag kveld og fredag kveld og påfølgende netter.

Allerede i slutten av august skapte snø og sludd trøbbel for sommerskodde biler over Sognefjellet.

Det er fjellovergangene fra rundt 1 000 meters høyde som vil få snø og sludd noen timer fra torsdag kveld/natt til fredag og påfølgende fredag kveld/natt til lørdag.

- Det kommer vestavind en ukes tid. Det betyr vått vær over det meste av Vestlandet, kanskje hele veien ned til vestlige deler av Agder, sier statsmeteorolog.

Uværet vestfra stopper i hovedsak med sludd og snø over fjellet. Østlige deler av Sør-Norge vil slippe samme lange regnperiode.

Men Meteorologisk institutt la tirsdag fram tall for en fuktig septemberstart på Østlandet–nærmere bestemt Oslo-området.

Pr. 10. september er det målt 97,3 millimeter regn i Oslo. Bare to ganger i nygammel tid er det målt like mye nedbør i hovedstaden i denne perioden: 1965 (199,4 mm) og 1944 (114,7 mm).

+ 20 i nord

Våre tre nordligste fylker har hatt seinsommer de siste dagene.

Mandag viste temperaturmåleren + 20,8 grader i Polarsirkelens hjemkommune Saltdal i Nordland.

Det er 0,4 gradere høyere enn septemberrekorden i Tromsø fra samme dato i fjor.

Både Finnmark og Troms har hatt flere noteringer over 19 grader de to siste dagene.

- Nå er temperaturene i nord på vei ned mot mer vanlig høstnivå, sier statsmeteorolog Martin Granerød.

Her kan du sjekke langtidsvarslene for hele kloden.

Meteorologisk institutt kjøler ned de som har igjen noen feriedager og planlegger soldager ved Middelhavet sånn på sparket:

- Kraftig vær med mye torden, lyder det helt ferske værvarselet der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer