Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk barometer

Framgang for regjeringsvillig Trine

Regjeringspartiene og regjeringskåte Venstre styrker stillingen. Valgvinner Sp taper velgere til Frp.

INN I REGJERING?: Venstre legger seg godt over sperregrensa med 4, 8 prosent, samtidig som partiet har forhandlet budsjett med regjeringspartiene og snuser på regjeringsmakt. Men ifølge valgforsker Johannes Bergh er det for tidlig å si hva velgernes dom over Venstres regjeringstilnærmelser blir på lengre sikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INN I REGJERING?: Venstre legger seg godt over sperregrensa med 4, 8 prosent, samtidig som partiet har forhandlet budsjett med regjeringspartiene og snuser på regjeringsmakt. Men ifølge valgforsker Johannes Bergh er det for tidlig å si hva velgernes dom over Venstres regjeringstilnærmelser blir på lengre sikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser Ipsos novembermåling for Dagbladet. Høyre får 25 prosent, som er det samme som valgresultatet. Med 15, 9 prosent legger også Frp seg litt over valgresultatet. Til sammen ville regjeringspartiene fått fire flere mandater, til sammen 76 mandater i Stortinget.

KrF er under sperregrensa, men det er fortsatt borgerlig flertall.

FÅR BETALT: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er glad for at Venstre får betalt for å ønske borgerlig samarbeid. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
FÅR BETALT: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er glad for at Venstre får betalt for å ønske borgerlig samarbeid. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

- Høyre gleder seg over borgerlig flertall, og over at Venstre, som har vært tydelige på at de ønsker borgerlig samarbeid, får betalt. Senterpartiets tilbakegang må sees i lys av at de nylig vedtok å myke opp politikken for asylsøkere som har fått avslag på sin søknad, sier Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, til Dagbladet.

Straffes ikke

Trine Skei Grande konstaterer at velgerne ikke straffer Venstre for regjeringsvillighet.

- Nei, det ser ikke sånn ut så langt, nei. Jeg tror velgerne verdsetter et parti som setter seg ned og er villig til å finne politiske løsninger, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

Venstre går fram ett prosentpoeng fra oktober og får 4, 8 prosent.

- Flere målinger den siste tida har vært gode for Venstre. Medlemstallet øker, og vi opplever at flere ser Venstres betydning for klima, miljø og kunnskap. Folk oppfatter at Venstre utgjør en forskjell, sier Skei Grande.

TRYGG STYRING: - Jeg tror velgerne ser at landet styres trygt og godt med Frp i regjering, sier Siv Jensen om Ipsos' novembermåling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRYGG STYRING: - Jeg tror velgerne ser at landet styres trygt og godt med Frp i regjering, sier Siv Jensen om Ipsos' novembermåling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Trygt med Frp

- Dette er gledelig og en stor vitamininnsprøyting! Jeg tror velgerne ser at landet styres trygt og godt med Frp i regjering. Norge er i medvind, det skapes stadig flere nye jobber, skattene går ned og velferden går opp. Og nok en gang har vi fått på plass et godt budsjett for å skape enda flere arbeidsplasser, nye sykehjemsplasser, bedre veier og en enklere hverdag for folk flest, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Frp henter flest velgere fra valgvinner Sp, som på denne målingen går tilbake til 8, 6 prosent og ville mistet tre mandater.

Valgforsker Johannes Bergh mener Sps tilbakegang er det mest overraskende ved målingen.

- Senterpartiet gjorde jo et godt stortingsvalg, og fikk velgere fra nesten alle partier, inkludert Frp. Noen av disse har kanskje gått tilbake. Det kan skyldes at partiet nå er i en mindre profilert opposisjonsrolle. Fokuset i norsk politikk er på regjeringen og budsjettforhandlingene, hvor Sp ikke deltar, sier Bergh.

- Utover dette vil jeg si at hovedinntrykket fra målingen er at den ligger forholdsvis nært valgresultatet. Det har ikke skjedd store endringer i norsk politikk siden da. De aller fleste velgerne holder fast på det partiet de stemte på i september, sier Bergh.

Budsjettseier

KrF havner på 3, 8 prosent, og ville mistet fem mandater.

-Dette er selvfølgelig ikke godt nok, men heller ikke uvanlig etter et svakt valgresultat. Nå jobber vi med å løfte partiet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

KrF-lederen er fornøyd med budsjettenigheten.

- dag feirer vi at vi har fått full seier for tidlig innsats i skolen. I tillegg har vi blant annet fått på plass en mer fleksibel kontantstøtte som gjør det lettere for familiene å kombinere kontantstøtte med jobb og barnehage. Og vi har fått inn at det i pleiepengeordningen gis 100 prosent kompensasjon for hele femårsperioden. KrF har en viktig og avgjørende stemme i norsk politikk, sier Hareide.

Valgets store taper, Ap, kryper opp til 27, 8 prosent. Partiet ville fått tre flere mandater enn de har etter valget.

- Det er selvsagt hyggelig med en liten framgang for Arbeiderpartiet, men vi har fortsatt et stykke igjen til det nivået vi ønsker å være på. Vi vil fortsette å legge fram tydelig Ap-politikk, slik vi har gjort i vårt alternative statsbudsjett, og satse på å få flere i arbeid, flere gode lærere i skolen og en bedre eldreomsorg, sier nestleder Hadia Tajik.

SV går noe tilbake etter rekordmålingen på 7, 4 prosent i september, og ender på 5. 4 prosent nå. Med et slikt valgresultat ville partiet tapt ett mandat.

Miljøpartiet de Grønne er under sperregrensa, men ville med 3, 9 prosent fått to mandater på Stortinget. Rødt får 2,8 %, og ville fått ett mandat, som i dag.

Mandatfordelingen for ulike potensielle regjeringskonstellasjoner ville i henhold til denne målingen vært som følger:

· Ap + SV + Sp: 78

· Ap + SV + Sp + MDG: 80

· Ap + SV + Sp + MDG + R: 81

· Ap + Sp: 68

· Ap + Sp + KrF: 71

· H + V + KrF: 58

· H + Frp + V + KrF: 88

· H + Frp: 76

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!