Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Framgang i atomsamtalene med Iran

Det er framgang i atomforhandlingene med Iran, men mye arbeid gjenstår før en avtale er på plass, sier en iransk talsmann.

FORHANDLER: USAs utenriksminister John Kerry (i midten) på vei tilbake til hotellet etter forhandlinger med Iran i Sveits i går kveld. Foto: REUTERS/Jason Reed
FORHANDLER: USAs utenriksminister John Kerry (i midten) på vei tilbake til hotellet etter forhandlinger med Iran i Sveits i går kveld. Foto: REUTERS/Jason Reed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran og den såkalte 5+1-gruppen - USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina - har forhandlet i Genève i to dager. Sent fredag kveld ble de enige om å fortsette lørdag morgen.

USAs utenriksminister John Kerry reiste selv til Sveits fredag, og lørdag får han følge av sin russiske kollega Sergej Lavrov. Det kan tyde på at en avtale er nær.

- Vi har håp - Jeg vil understreke at det ikke foreligger noen avtale på dette tidspunktet, sa Kerry like etter at han ankom Genève.

- Vi har håp om å komme nærmere en enighet, men jeg tror ingen bør se bort ifra at det er noen viktige uoverensstemmelser som er nødt til å løses, forklarer Kerry.

Iranske talsmenn deler dette synet, men sa seg godt fornøyd etter fredagens møte.

- Det var produktivt, men vi har fortsatt mye arbeid å gjøre, sa Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi da han returnerte til hotellet rett før midnatt.

Rasende Netanyahu USA har antydet at man vurderer å lette på noen av sanksjonene mot Iran, mot at landet kommer Vesten i møte og inngår en avtale som kan dempe frykten for at de i skjul planlegger å utvikle atomvåpen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som spiste frokost med Kerry i Tel Aviv fredag morgen, er rasende over avtalen som er i ferd med å ta form og hevder at den setter stopp for «muligheten til å få en fredelig løsning» på atomstriden med Iran.

Irritert Obama Netanyahus kritikk vekker betydelig irritasjon i Det hvite hus, noe en talsmann for president Barack Obama lot skinne tydelig igjennom fredag.

- Det eksisterer ingen avtale. Enhver kritikk av avtalen er derfor prematur, sa talsmannen Josh Earnest.

Senere på dagen ringte Obama selv til Netanyahu, men hva som ble sagt under samtale er ikke kjent.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media