Framgang i fredssamtalene i Makedonia

En optimistisk Javier Solana sier at han tror på en snarlig fredsavtale i Makedonia. Men spørsmålet om opprettelse av albanske politistyrker gjenstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De slaviske og de albanske partene skal ifølge nyhetsbyrået MIA likevel ha nådd «en stor grad av enighet» om opprettelsen av egne albanske politistyrker, det eneste temaet det gjenstår å bli enige om.

- Selvfølgelig tror jeg på en avtale. Jeg kan ikke si om den kommer i dag, men uansett vil dagen i dag være et viktig skritt framover, sa EUs utenrikskoordinator, Javier Solana, da han ankom for å bistå i forhandlingene ved den idylliske innsjøen Ohrid søndag.

Opptur og nedtur

Solana bekreftet at det allerede hadde vært framgang i forhandlingene, og EUs sjefforhandler, Francois Leotard, utelukket ikke at en avtale var mulig allerede søndag.

Men oppløftende nyheter er flere ganger blitt avløst av nedturer i det borgerkrigstruede landet. Tidligere i uken kom partene til enighet om statusen til det albanske språket, noe som har vært ansett som det vanskeligste spørsmålet.

Dette utløste optimisme, men allerede dagen etter var statsminister Ljubko Georgijevskij ute med aggressiv språkbruk.

Skeptisk mann i gata

Men vanlige makedonske statsborgere er langt mer avventende. Mange tror ikke at en avtale vil sette en stopper for det albanske opprøret.

- Selv om de skulle oppnå en avtale på papiret, så vil det uansett være bare en begynnelse. Ingen vet hva som vil skje, men vi håper på fred, sier en slavisk økonom nyhetsbyrået Reuters traff på gata i Skopje.

Blomsterselgeren Atanas Vasilev sier han frykter et nytt Nord-Irland i Makedonia.

En ung albansk kvinne på en café like ved, tror ikke på noen avtale.

- Jeg tror ikke noe vil komme ut av fredsforhandlingene. Hvis det ikke blir noen avtale, kommer alle menn i området til å melde seg for geriljaen, sier hun.

Albansk politistyrke

Albanerne krever at politiet i albansk-dominerte områder skal bestå av albanere og være uavhengig av sentrale makedonske politimyndigheter.

Men makedonerne frykter å miste kontrollen over en albansk-dominert uavhengig politistyrke. De insisterer på sentral kontroll over politiet, og at den etniske sammensetningen av politiet blir utarbeidet på landsdekkende basis.

- Det finnes ingen land i Europa som har separate politistyrker, sier en makedonsk politiker.

Siden forhandlingene begynte for en uke siden, er våpenhvilen, som ble innledet 5. juli, stadig blitt truet av mindre sammenstøt mellom hæren og geriljaen. Også natt til søndag ble det meldt om skuddvekslinger i nærheten av Tetovo.

NATO står klar til å rykke inn med fredsbevarende styrker så snart en avtale er i havn.

(NTB)