Framgang i samtaler om politi i Makedonia

Mens EUs Javier Solana er på vei til Makedonia, er det gjort avgjørende framskritt under fredsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder nyhetsbyrået MIA i dag.

De slaviske og de albanske partene skal nådd «en stor grad av enighet» om opprettelsen av egne albanske politistyrker, det eneste temaet de gjenstår å bli enige om.

En avtale kan være klar innen to-tre dager, ifølge det makedonske nyhetsbyrået.

Søndag kommer også NATOs utenrikskoordinator, Javier Solana, for å delta i forhandlingene ved den idylliske innsjøen Ohrid.

Opptur og nedtur

Men oppløftende nyheter er flere ganger blitt avløst av nedturer i det borgerkrigstruede landet. Tidligere i uken kom partene til enighet om statusen til det albanske språket, noe som har vært ansett som det vanskeligste spørsmålet.

Dette utløste optimisme, men allerede dagen etter var statsminister Ljubko Georgijevskij ute med aggressiv språkbruk.

Den amerikanske mekleren James Pardew sa lørdag at forhandlingene var svært vanskelige, mens Max van der Stael, som er OSSEs ansvarlige for minoriteter, sa det bare var centimeter om å gjøre før en avtale var klar.

Albansk politistyrke

Albanerne krever at politiet i albansk-dominerte områder skal bestå av albanere og være uavhengig av sentrale politimyndigheter.

Men makedonerne frykter å miste kontrollen over en albansk-dominert uavhengig politistyrke. De insisterer på sentral kontroll over politiet, og at den etniske sammensetningen av politiet blir utarbeidet på landsdekkende basis.

- Det finnes ingen land i Europa som har separate politistyrker, sier en makedonsk politiker.

Siden forhandlingene begynte for en uke siden, er våpenhvilen, som ble innledet 5. juli, stadig blitt truet av mindre sammenstøt mellom hæren og geriljaen. Også natt til søndag ble det meldt om skuddvekslinger i nærheten av Tetovo.

NATO står klar til å rykke inn med fredsbevarende styrker så snart en avtale er i havn.

(NTB)