Boris Johnson går av

Framhever egen innsats

Takket det britiske folk i avskjedstalen.

GÅR AV: Boris Johnson går av som statsminister og partileder etter ekstremt turbulente dager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten på tida 13.30 kom Boris Johnson ut fra 10 Downing Street, og gjorde straks slutt på alle spekulasjoner om han går av umiddelbart, eller om han blir sittende noen måneder til, som han selv har antydet.

Etter å ha innledet med et lystig «god ettermiddag», slo han fast:

- Det er åpenbart viljen til det partiet i Parlamentet at det bør bli en ny leder og en ny statsminister, sa han - og la til at fristen for å utnevne en ny vil bli annonsert i neste uke.

Sitter midlertidig

Johnson sa også at han vil være midlertidig statsminister sammen med sin nyutnevnte regjering inntil en ny partileder er valgt.

58-åringen slo fast at «ingen er det minste uerstattelig», og mente det «darwinistiske» valgsystemet vil frambringe en ny leder.

STOLT: Boris Johnson er stolt over hva han har fått til i sin statsministerperiode. Foto: James Manning / PA / NTB
STOLT: Boris Johnson er stolt over hva han har fått til i sin statsministerperiode. Foto: James Manning / PA / NTB Vis mer

Seinere henvendte han seg til befolkningen:

- Vi vil få en ny leder som er like opptatt av å bære landet gjennom tøffe tider. Til den nye lederen vil jeg si: Jeg vil gi deg så mye støtte som jeg bare kan, sa Johnson.

Den avtroppende statsministeren benyttet anledningen til å skryte av egen innsats. Han minte om at han ble valgt med det største flertallet siden 1987, og størst andel av stemmene siden 1979.

- Jeg er utrolig stolt av denne regjeringen, og det er smertefullt å ikke få realisert så mange idéer og prosjekter som jeg hadde ønsket. Jeg vet at mange nå er lettet, men noen er kanskje også skuffet, sa 58-åringen.

Takket livvaktene

Johnson trakk fram brexit og lede Storbritannia gjennom pandemien som høydepunkter i tida som statsminister. I tillegg framholdt han at Storbritannia har ledet an i støtten til Ukraina.

58-åringen takket sin kone Carrie og resten av familien, i tillegg til medarbeiderne sine, inkludert livvaktene - «den eneste gruppa som ikke lekker».

- Jeg vet at mange nå er lettet, men noen er kanskje også skuffet. Jeg vil at dere skal vite hvor lei meg jeg er for at jeg nå må tre av fra den beste jobben i verden, sa den nå avtroppende statsministeren.

Boris Johnson avsluttet sin korte tale med å slå fast at «framtida er gyllen».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer