- Framme i militærleiren

Tjostolv Moland (28) skal være framme i militærleiren der kameraten (27) sitter fengslet.

BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte faren (bildet) på tirsdag. Nå skal han være framme i militærleiren etter fire dager i fangetransport. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
BEKYMRET: Mens kameraten (27) endelig fikk advokathjelp og besøk fra ambassaden i dag, har ingen fått livstegn fra Tjostolv Moland (28) siden han ringte faren (bildet) på tirsdag. Nå skal han være framme i militærleiren etter fire dager i fangetransport. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Moland skal ha ankommet militærleiren i dag tidlig, etter det som har vært en dramatisk fangetransport. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor ABC Nyheter.

- Vi har ingen informasjon om hvordan hans tilstand er eller hvordan han har det, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Christian Hansson, til Dagbladet.

Moland ble pågrepet for fire dager siden i viltreservatet Okapi nordøst i Den demokratiske republikken Kongo. Da var han allerede utslitt etter nærmere en uke på flukt fra lokale sikkerhetsvakter i jungelen.

- Vi har ingen førstehånds informasjon om hva som har gjort at fangetransporten har tatt så lang tid, men opplysningnee fra de kongolesiske myndighetene går på at transportkjøretøyet skal ha brutt sammen. Det er helt vanlig her, og sånn sett en plausibel forklaring. Det er store avstander og veldig dårlige veier, sier Hansson.

Tror ikke på sikkerheten
Misjonærer og andre kilder rundt Kisangani sier til Dagbladet at stemningen er svært aggressiv blant kongoleserne etter at sjåføren og seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble drept med et skudd i hodet.

En kongolesisk mann tilknyttet en bistandsorganisasjon i det østlige Kongo sier til Dagbladet at han ikke tror sikkerheten for de to nordmennene vil bli ivaretatt i fengselet.

- De er nok ikke trygge selv om de sitter i militært fengsel. Det er mange som har lyst til å angripe fengslet for å lynsje nordmennene, sier han.

Han har også snakket med flere av sine venner i Kisangani, og er overrasket over intensiteten i raseriet.

- Kongolesere er vant til ufattelige lidelser. Det at sjåføren ble dumpet etter at han ble drept har overbevist mange om at nordmennene er drapsmenn. Det at de er hvite og framstilles som leiesoldater spiller også inn, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Har ikke sett siktelsen
Saken har fått stor oppmerksomhet i Kongo, og folk i landet rapperterer om en hatsk stemning mot de to nordmennene.

Den norske ambassaden har ikke fått se noen siktelse mot de to nordmennene, eller på annet vis fått vite hva de er siktet for.

De norske representantene i Kongo har fått snakke med 27-åringen som allerede sitter fengslet. Han fastholder sin uskyld i saken.

Utenriksdepartementet sier at de har «konstruktive samtaler» med de kongolesiske myndighetene:

- De kontakter vi har i Kongo nå lytter til oss, og vi har positive konstruktive samtaler, sier Hansson.

En representant for den norske utenrikstjenesten i Kongo skal være på vei for å møte Moland nå.

- Vi arbeider for at ambassadesekretæren og mannens kongolesiske advokat skal få møte ham, sier Hansson i Utenriksdepartementet.