Framme på Sydpolen

Cecilie Skog og teamet har gått 900 kilometer på 36 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Cecilie Skog (31) og hennes partnere, samboeren Rolf Bae (30) og Per-Henry Borch (35) samt tre tyskere, kom fram til Sydpolen klokka halv ni i kveld norsk tid.

- Det føles veldig fint. Vi sitter i teltet og har fyrt opp primusen og roer ned, og begynner å få varmen i oss nå, etter ti timers skigåing, sier Cecilie på telefon til Dagbladet.no i titida.

Måtte ta omvei

Turen mot polen har tatt 36 dager. Dagens etappe var over to mil lang, og ekspedisjonen måtte gå en tre-fire kilometer lang omvei på grunn av en uforutsett hindring, og ble dermed noe forsinket i forhold til skjema.

Tidligere i dag kunne pressetalsmann Bjørn Sekkesæter opplyse at det blåste friskt langs ruta, og at det var opp mot 60 effektive kuldegrader på grunn av vinden.

- I tillegg er det overskyet, så de har ikke hatt noe hjelp fra sola i dag, sa Sekkesæter til Dagbladet.no.

- Det har vært mye vær, bekrefter Cecilie på ei krystallklar telefonlinje fra Sydpolen.

Ekspedisjonen skal nå overnatte i teltet før de drar tilbake.

900 km

Turen er omtrent 900 km lang, og ruta de har gått, er det ingen som har gått før dem. På veien tilbake skal de bestige Antarktis\' høyeste fjell Mount Vinson på 4897 meter.

ENDELIG FRAMME: F.v. Cecilie Skog, Per-Henry Borch og Rolf Bae. Foto: www.CecilieSkog.com
ENDELIG FRAMME: F.v. Cecilie Skog, Per-Henry Borch og Rolf Bae. Foto: www.CecilieSkog.com Vis mer

- Selv om jeg skal dra en pulk på 65 kilo, vil jeg påstå at hverdagen i Antarktis blir mye enklere enn hverdagen hjemme. Her er det så mye stress hele tida. Nå skal jeg bare gå på ski, slå opp teltet, spise og sove, sa Cecilie før hun reiste.

Foregangskvinne

Sykepleieren fra Ålesund har en imponerende merittliste; siden 1996 har hun besteget en rekke av verdens høyeste fjell, og ble i 2003 den første norske kvinnen som sto på toppen av et fjell på over 8000 meter over havet. I tillegg har hun blant annet krysset innlandsisen på Grønland som guide.

Klarer teamet å bestige Mount Vinson på tilbaketuren, har Cecilie bare én fjelltopp igjen før hun har besteget alle de «7 Summits» - de høyeste fjellene på de sju kontinentene. Bare to nordmenn har tidligere gjort 7-summits - Ralph Høibakk og Arne Næss jr.

Cecilie har ikke tenkt å legge seg bakpå når hun kommer tilbake fra Antarktis 27. januar; hun og teamet legger allerede 1. mars i vei mot Nordpolen. Lykkes den ekspedisjonen, kan hun smykke seg med å ha vært på alle de «tre polene» - Nord- og Sydpolen og Mount Everest.

- Jeg er takknemlig for at jeg får muligheten til å se alle disse fantastiske stedene, sier Cecilie.

- Men det er så mange steder jeg ennå ikke har vært.

Cecilie blogger for Dagbladet.no under turen, og du kan lese bloggen hennes her.

FJELLKLATRER: Cecilie Skog, her fra Galdhøpiggen i fjor.
BESKYTTELSE: I 60 effektive minusgrader er det essensielt å beskytte hele ansiktet mot kulda.
TUNG BØR: Hvert av ekspedisjonsmedlemmene trekker en pulk på mellom 65 og 75 kilo.