Framskritt og erkjennelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp’s utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund er kommet til den erkjennelse at man må være åpne for å forhandle med Hamas. Etter et besøk i Gaza er han ikke bare rystet over ødeleggelsene, men går også bort fra Frp’s ønske om å kutte støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Han ser nå at

UNRWA er selve livslinjen for befolkningen i Gaza. Han står imidlertid fortsatt fast på at Hamas må innfri kravet om å anerkjenne Israels rett til å eksistere.

Fremskrittspartiet er nå i bedre selskap enn før Høglunds reise. Hvis partiet støtter Høglund er Frp på linje med den såkalte Midtøstenkvartetten, USA, EU, FN og Russland etter at deres utsending Tony Blair i forrige uke slo fast at Hamas må trekkes inn i forhandlingene.

Det betyr heldigvis at flere av partene er kommet til den erkjennelse at Hamas er en politisk aktør i Midtøsten, og at det ikke blir noen reell fredsprosess uten at Hamas deltar. Hamas har styrt Gaza etter en udiskutabel demokratisk valgseier i 2006. Kamp mot korrupsjon, administrative reformer, og kamp mot okkupasjonen, var hovedbudskapet i valgkampen.

Det var signaler som burde vært tatt alvorlig. Men den respekt man vanligvis har for demokratisk valgte ledere er ikke blitt Hamas til del. Valgseieren ble etterfulgt av israelsk blokade, internasjonale sanksjoner, boikott og saboterende maktkamp fra rivalen Fatah på Vestbredden.

Det har ikke vært lett for Israel å forholde seg til mange av de aggressive handlinger, og retorikk, fra palestinske grupper og naboland. Men Israels prosjekt om å knuse Hamas en gang for alle har ikke lykkes, og har demonstrert for en hel verden at partene nå må komme til en løsning på konflikten. Når til og med Frp skjønner det, er tida inne.