Coronavaksine:

Framskynder dose tre for disse

Regjeringen endrer intervallet mellom dose to og oppfriskningsdosen fra seks til fem måneder for flere grupper.

OMIKRON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innkalte til pressekonferanse om omikron-smitten. Her understreket hun at det er viktig at folk vaksinerer seg. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Regjeringen endrer intervall mellom dose to og oppfriskningsdose fra seks måneder ned til fem måneder for følgende grupper:

  • alle ned til 45 år
  • voksne (18-44) med alvorlige underliggende sykdommer
  • ansatte i helse- og omsorgstjenesten

Det skriver regjeringen i en pressemelding mandag kveld.

- Vi har økende smittepress i samfunnet, og flere kan derfor bli alvorlig syke. Presset på helsetjenesten er også stort. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor kortere intervall mellom dosene, ned mot fem måneder, så langt det er kapasitet i kommunene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i pressemeldingen.

Regjeringen har valgt å følge denne anbefalingen.

- Det vil gi den enkelte bedre beskyttelse og kunne redusere presset på helsetjenesten, sier Kjerkol.

- Flere armer

Regjeringen viser til at intervallet allerede er fem måneder for personer over 65 år.

Regjeringen skriver videre at flere kommuner har gitt beskjed om at de har kapasitet til å sette flere vaksinedoser raskere, men at intervallet på seks måneder for dem under 65 år er til hinder for dette.

- Når vi nå endrer intervallet, får kommunene enda flere armer å sette vaksinedoser i. Noen kommuner vil da kunne tilby oppfriskningsdose til personer under 65 år før jul. Jeg håper dette vil bidra til å øke takten i vaksineringen med tredje dose, sier Kjerkol.

Når disse gruppene vil få oppfriskningsdose vil være avhengig av når de fikk dose to. Her er det variasjoner rundt om i landet, skriver regjeringen.

- Større fleksibilitet

Mandag kveld redegjør også Folkehelseinstituttet for sin anbefaling i en pressemelding.

- I en situasjon med økt smittepress i samfunnet og dermed økt risiko for alvorlig sykdom blant enkelte grupper, åpnes det nå opp for et kortere intervall til oppfriskningsdosen. Det vil gi større fleksibilitet ved gjennomføring av vaksinasjon i kommunen, sier assisterende direktør Geir Bukholm ved FHI i pressemeldingen.

Instituttet skriver at avstanden fra grunnvaksinering til en oppfriskningsdose må være lang nok til at immunresponsen har «modnet tilstrekkelig etter grunnvaksinasjonen», men framholder at en oppfriskningsdose heller ikke skal gis før det er et reelt behov for en slik oppfrisking.

- Ved å redusere intervallet til fem måneder får vi en mulighet for raskere og mer fleksibel vaksinasjon, men samtidig nok tid mellom dosene til å oppnå god nok effekt. Det kan komme ulike vurderinger for ulike grupper i tiden som kommer, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer