Framstående prokurdisk advokat drept i Tyrkia

Uttalte at PKK ikke er en terrorgruppe. Nå er Tahir Elci drept.

 SKAPTE SINNE:   «Skulder ved skulder mot fascismen» og «Tahir Elci er udødelig» skal demonstranter ha ropt i etterkant av at Tahir Elci ble drept. Foto: AP Photo
SKAPTE SINNE: «Skulder ved skulder mot fascismen» og «Tahir Elci er udødelig» skal demonstranter ha ropt i etterkant av at Tahir Elci ble drept. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En framstående tyrkisk advokat som har blitt kritisert for å uttale at PKK ikke er en terrorgruppe, er drept sørøst i Tyrkia, bekrefter myndighetene.

En politimann ble også drept i det samme angrepet.

Tahir Elci var leder for advokatforeningen i byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia, og var kjent som forkjemper for kurdernes rettigheter. Han ble pågrepet av politiet i oktober etter å ha uttalt seg positivt om det kurdiske arbeiderpartiet PKK på CNNs tyrkiske TV-kanal.

Det var ventet at saken skulle ende i rettsvesenet. Påtalemyndigheten ville tiltale ham for å ha drevet «terroristpropaganda» ved at han i et direktesendt innslag på tyrkisk CNN sa at PKK ikke er en terrororganisasjon.

Påtalemyndigheten mente han burde straffes med mer enn sju års fengsel for dette. Lørdag ble han imidlertid drept i Diyarbakir, opplyser to kilder i det prokurdiske opposisjonspartiet HDP.

Motstridende versjoner Partiet hevder drapet skjedde i et sammenstøt der han havnet i kryssild under en væpnet konfrontasjon med politiet.

Byens ordfører Firat Anli hevder på sin side at advokaten ble skutt mens han skulle gi en uttalelse til pressen.

Det er også versjonen som president Recep Tayyip Erdogan gjenga lørdag.

Elci hadde sammen med en gruppe advokater akkurat snakket med pressen da han ble beskutt. Både Elci og en politimann ble truffet av skuddene.

Politimannen ble drept. Elci ble fraktet til sykehus med skuddskader i hodet, men livet sto ikke til å redde, opplyser sykehuskilder.

 FORSKJELLIGE VERSJONER OM DRAPET:  Tahir Elci ble skutt da han skulle snakke med pressen, ifølge den tyrkiske regjeringen. Opposisjonspartiet HDP hevder på sin side at skjedde i et sammenstøt der han havnet i kryssild under en væpnet konfrontasjon med politiet. Photo by Depo Photos/ABACAPRESS.COM
FORSKJELLIGE VERSJONER OM DRAPET: Tahir Elci ble skutt da han skulle snakke med pressen, ifølge den tyrkiske regjeringen. Opposisjonspartiet HDP hevder på sin side at skjedde i et sammenstøt der han havnet i kryssild under en væpnet konfrontasjon med politiet. Photo by Depo Photos/ABACAPRESS.COM Vis mer

Hvem som skjøt Elci og politimannen er ennå uklart.

Demonstrasjon Etter drapet samlet rundt 2.000 mennesker seg på Taksim-plassen i Istanbul for å protestere, opplyser vitner nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Demonstrantene ropte «skulder ved skulder mot fascismen» og «Tahir Elci er udødelig».

Markeringen ble imidlertid stanset av politiet, som tok i bruk vannkanoner og tåregass for å spre menneskemengden.

Økt spenning Mandag hevdet en talsmann for HDP at partileder Selahattin Demirtas' bil ble beskutt under et besøk i den samme byen. Politiet tilbakeviste påstanden.

Spenningen er stor mellom regjeringen og den kurdiske minoriteten. President Recep Tayyip Erdogan sa i en tale i begynnelsen av måneden at han lover å kjempe mot væpnede kurdere helt til hver eneste opprører er tilintetgjort.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram