Politet på Twitter:

- Framstår krenkende

Politiet Sør-Øst innledet 2023 med en Twitter-melding som førte til storm i kommentarfeltet. - Bryter personvernet, mener flere.

PÅ SOME: Før 2023 var blitt én time gammel, hadde politiet postet en melding som er egnet til å identifisere en person i omtalen av et mulig kriminelt forhold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ SOME: Før 2023 var blitt én time gammel, hadde politiet postet en melding som er egnet til å identifisere en person i omtalen av et mulig kriminelt forhold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Klokka 00:44 nyttårsaften meldte politiet i Sør-Øst om en ungdom på en institusjon som skal ha vært voldelig på en institusjon. Ungdommen ble kjørt til legevakta, og politiet tvitret en detaljert beskrivelse av hendelsen. Personen skal ha vist aggressiv oppførsel også mot politiet, og politiet tvitrer at de anmeldte personen for dette.

Twitter-meldingen førte til en storm i kommentarfeltet.

- Denne kan vanskelig sies å ha interesser for allmennheten, mener én.

- Uakseptabelt brudd på taushetsplikt. (…) Skam på dere!, mener en annen.

- Er personvern et fremmedord for dere?, raser en tredje.

Politiet tar ingen forbehold i sin Twitter-melding, men slår nærmest fast at ungdommen har vært voldelig.

- Skjønner reaksjonene

Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet Janne Stang Dahl synes politiets Twitter-melding er overraskende.

KRENKENDE: Meldingen framstår krenkende, mener Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet
KRENKENDE: Meldingen framstår krenkende, mener Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet Vis mer

- Det er overraskende at Sør-Øst-politidistrikt ikke har utvist bedre gangsyn. Vi ser at mange reagerer, og det skjønner jeg veldig godt, for dette er dårlig dømmekraft, sier hun til Dagbladet etter å ha lest tråden på Twitter.

Datatilsynet er i all hovedsak enig i kritikken som framkommer i kommentarfeltet.

- Meldingen framstår som krenkende for den som er berørt. Ungdom på institusjon er en særdeles sårbar gruppe. Det er merkelig at forfatteren av Twitter-meldingen ikke har tatt hensyn til dette. Tweeten kan heller ikke ha interesse for allmennheten, sier Dahl i Datatilsynet

I meldingen har politiet tagget med stedsnavn. Det gjør at mange kan gjenkjenne hvem det gjelder, mener Dahl.

- Selv om det ikke er direkte gjenkjennbart hvem dette gjelder, så kan antakelig Twitter-meldingen knyttes til en enkeltperson. Dermed anses det som en personopplysning, sier hun.

- Identifiserer ikke

Politiinspektør Henning Reif Fosaas i Sør-Øst politidistrikt svarer slik:

- Denne meldingen har angitt et geografisk område, og at den omhandlet en ungdom. Vi mener i utgangspunktet dette ikke er nok til å kunne identifisere vedkommende. Samtidig er det viktig å gi nok informasjon til å beskrive bakgrunnen for politiets håndtering av hendelsen.

Han legger til at politiet nettopp har valgt å fjerne meldingen. Før Dagbladet tok kontakt mandag, lå fortsatt meldingen ute på Twitter.

- Politiet har et bevisst forhold til hva slags informasjon som deles, og ønsker ikke å bryte personvern eller taushetsplikt, skriver Fosaas i e-posten til Dagbladet.

Se hva mer politiet svarer lenger ned i saken.

- Varsellamper burde lyst

Advokat Jan Sandtrø har jobbet med personvern i over 20 år. Han er helt tydelig:

- Alle varsellamper burde lyse. Man skal være ekstra påpasselig om noen er i en sårbar situasjon, og her er det dobbelt opp: Det er et barn på en institusjon, sier han til Dagbladet.

Politiet har altså tvitret om et mulig straffbart forhold, der gjerningspersonen kan identifiseres.

Advokat Sandtrø mener det kan være en krenkelse av personvernet. Taushetsplikten er for å ivareta personvernet, og Twitter-meldingen er dermed et mulig brudd også på taushetsplikten.

- Her skulle politiet ha tenkt seg om. De skulle ikke lagt det ut. Men det ligger ute ennå. Det skulle vært tatt bort, sier Sandtrø.

Sandtrø understreker at han er positiv til at politiet er på sosiale medier, men mener at de må være veldig forsiktige med hva de skriver.

- Det må være et formål med at de opplyser om ting. Er det noe som ikke har en offentlig interesse, må de være ekstra forsiktige med hva de deler, sier han.

KRITISK: Statsviter og forsker Dag Wollebæk er klar på at politiet ikke kan ilegge folk offentlig gapestokk. Foto: Institutt for samfunnsforskning
KRITISK: Statsviter og forsker Dag Wollebæk er klar på at politiet ikke kan ilegge folk offentlig gapestokk. Foto: Institutt for samfunnsforskning Vis mer

- Gapestokk

Datatilsynet har så langt ikke fått inn klage på politiets Twitter-melding. Kommunikasjonsdirektør Dahl understreker at man ikke trenger være part i saken for å klage til Datatilsynet.

- Alle kan klage til Datatilsynet. Vi er pliktig til å behandle hvis klagen kommer fra den berørte, men vi ser på alle klager og tips som kommer inn og kan opprette sak dersom vi mener det er nødvendig, sier Dahl.

Dag Wollebæk er statsviter og forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Også han reagerer på politiets Twitter-melding.

- Jeg reagerer på at det utleveres sensitiv informasjon om en identifiserbar person. Politiet bør være veldig forsiktig med slike ting, for man skal ikke ilegges offentlig gapestokk, sier Wollebæk til Dagbladet.

Han har rapportert meldingen til Twitter.

Politiinspektør Fosaas i Sør-Øst politidistrikt utdyper:

- Det er stor bredde i politiets oppdrag, og den informasjonen vi deler på Twitter reflektere også dette. I vurderingen av hvilken informasjon vi deler, må vi også ta hensyn til at det er viktig med åpenhet om politiets virksomhet og at vi i en del tilfeller må dele informasjon for at innbyggerne våre både konkret og generelt skal kunne ivareta seg selv på en god måte, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer